Torna la festa de la indústria musical

Billie Eilish, Justin Bieber, Olivia Rodrigo...: Els Grammy revifen la pugna pel ceptre del pop

  • La gala recupera el format presencial amb una graella d’aspirants en la qual destaquen les 11 nominacions del semidesconegut Jon Batiste

  • Opcions per a C. Tangana i Pablo Alborán en les categories de música llatina

Billie Eilish, Justin Bieber, Olivia Rodrigo...: Els Grammy revifen la pugna pel ceptre del pop
3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

El campió de les nominacions d’aquest any resulta que és un semidesconegut fora dels Estats Units: Jon Batiste, portador de la tradició musical afroamericana des de la seva natal Nova Orleans (i de simpàtics èxits com ‘Freedom’ i ‘I need you’), amb un total d’11 crèdits. Però s’haurà de veure si se’l mengen els taurons del pop col·locats a la seva vora, entre els quals figuren Justin Bieber, H.E.R. i Doja Cat, amb 8, la jove veterana (20 anys) Billie Eilish i l’encara més tendra (19 anys) Olivia Rodrigo, amb 7 nominacions. Sense passar per alt aspirants de pes que poden aconseguir algun premi dels grossos, com Silk Sonic (que canta amb Bruno Mars i Anderson .Paak), Taylor Swift i Kanye West. Els Grammy tornen aquest diumenge (a les dues de la matinada, hora espanyola) amb tota la pompa restaurada. Després del format virtual de 2021 i l’ajornament d’aquesta 64a edició per l’onada òmicron (s’havia de celebrar el 31 de gener), torna amb la gala presencial, l’alfombra vermella estesa al MGM Grand Garden Arena de Las Vegas i un espectacle conduït per l’‘entertainer’ sud-africà Trevor Noah en el que se succeirà una vintena d’actuacions d’artistes com J. Balvin, John Legend i Billie Eilish.

Opcions espanyoles

El nombre de categories s’eleva a 86, de les quals cinc apunten a la música llatina. Allà se situen les dues úniques candidatures espanyoles: C. Tangana, que després d’anotar-se el novembre passat tres Gammy Llatins amb ‘El madrileño’, opta ara al premi al millor àlbum llatí de rock o alternatiu, i Pablo Alborán, seleccionat en la categoria de millor àlbum pop llatí. Tots dos rivalitzaran amb figures com l’argentina establerta a Barcelona Nathy Peluso i els colombians Juanes, Camilo i Bomba Estèreo.

Però l’èxit real arribarà amb els elegits en aquestes quatre categories conegudes com a ‘big four’, les relatives a la gravació de l’any, àlbum, cançó i nou artista. En les dues primeres entra en escena Jon Batiste, un artista que factura discos des de 2005, que el 2020 va obtenir un Oscar per la banda sonora de ‘Soul’ (al costat dels altres dos partícips del ‘score’, Trent Reznor, de Nine Inch Nails, i Atticus Ross) i que té un àlbum, ‘We are’, que presenta un dinàmic combinat de r’n’b amb cors de gòspel, traços de jazz i ràfegues raperes amb substrat ideològic afí al ‘black lives matter’. A més d’optar a aquests guardons generalistes, Batiste es cola en les llistes de r’n’b, jazz, ‘american roots’ i fins i tot la clàssica.

Repetidora Taylor Swift

Notícies relacionades

La hiperpresència del franctirador Batiste topa amb estrelles de cap a peus: des dels veteraníssims Abba (pel tema de retrobament ‘I still have faith in you’, no per l’àlbum) i Tony Bennett (el seu nou ‘round’ d’estàndards americans amb Lady Gaga) als espases del pop i la música urbana, com Justin Bieber, Doja Cat i Lil Nas X. Trepitgen fort Billie Eilish, Kanye West i la rampant Olivia Rodrigo (s’enfronta als consagrats i també opta al guardó del millor nou artista), mentre que Taylor Swift, triomfadora dels Grammy 2021 amb ‘Folklore’, repeteix ara amb la seva immediata continuació, ‘Evermore’, que va sortir quatre mesos després del cedé anterior (superant així pels pèls el tall temporal dels premis a l’haver-se publicat després de l’1 de setembre de 2020).

I en la gran bacanal del pop, uns quants sèniors del rock queden reclosos en les seves categories sectorials: AC/DC, amb tres nominacions, en lliça amb Foo Fighters, Paul McCartney, Black Pumas i el malaguanyat Chris Cornell amb el seu disc pòstum, Jackson Browne, John Hiatt, Los Lobos, Allison Russell i Yola, que rivalitzen en l’apartat del millor àlbum de música americana. Fa temps que el rock es va convertir en una honorable música alternativa.