Solidaritat amb Ucraïna

Els músics fan pinya en un Concert per la Pau a l’Auditori de Barcelona

  • Cantants com Joyce DiDonato i directors com Jordi Savall i Antoni Ros Marbà participen en l’esdeveniment en benefici de la Creu Roja el dia 30 de març

Els músics fan pinya en un Concert per la Pau a l’Auditori de Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La mezzosoprano nord-americana Joyce DiDonato i el tenor de Tenerife Airam Hernández i els directors Jordi Savall i Antoni Ros Marbà, entre d’altres, participaran dimecres que ve, 30 de març, a l’Auditori en el Concert per la Pau, organitzat per la Fundació Victòria dels Àngels, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya en benefici del projecte ‘Ucraïna ens necessita’ de Creu Roja. Hi haurà localitats reservades per a refugiats ucraïnesos. «Barcelona és una ciutat refugi i més enllà de proveir els nouvinguts amb coses bàsiques cal acollir-los en la nostra vida cultural», ha indicat Jordi Martí, responsable de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona en la presentació de l’esdeveniment. Des de les administracions es facilitarà la inclusió de refugiats en el programa Apropa Cultura, un projecte destinat a persones vulnerables.

Les principals institucions musicals de Catalunya, així com els músics i els cantors participen de manera altruista en aquest concert la taquilla del qual anirà destinada a la missió desplegada per la Creu Roja arran del conflicte. «Organitzar això en 10 dies és una bogeria però la resposta dels músics ha sigut impressionant. Hem de veure com serà l’orquestra i cor de la pau que comptarà també amb músics ucraïnesos», ha declarat Elena Mora, presidenta de la Fundació Victòria dels Àngels, catalitzador del projecte. «La nostra obligació és donar calor humà als qui pateixen. La cultura sempre reacciona davant la injustícia».

Nou directors

Els directors Mireia Barrera, Salvador Brotons, Tomás Grau, Ernest Martínez Izquierdo, Jordi Mora, Pedro Pardo, Xavier Puig, Antoni Ros Marbà i Jordi Savall participaran en aquest concert, dirigint l’Orquestra i cor per la Pau, formada per músics i cantors voluntaris provinents d’orquestres de les diferents institucions barcelonines: Orquestra Simfònica i cor del Gran Teatre del Liceu, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Franz Schubert Filarmonia, Orquestra Simfònica del Vallès, Fundació Victòria dels Àngels, Fundació Pau Casals, Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), Conservatori del Liceu, Coral Càrmina i Quartet Casals.

Pregària musical per Ucraïna

«Aquest concert té un simbolisme especial perquè aquesta tragèdia ens afecta a tots»

Antoni Ros-Marbà

«Aquest concert té un simbolisme especial perquè aquesta tragèdia ens afecta a tots. Els músics sabem de sensibilitat i també sensibilitzar. Tots estem enormement motivats davant aquest concert amb què volem expressar la nostra solidaritat i el nostre rebuig de la guerra. Volem aportar el nostre gra de sorra per construir una societat més humana», ha assenyalat Ros Marbà. I Jordi Savall ha afegit: «La música sempre ha servit per acostar-nos a les cultures més distants, per calmar el dolor i donar una mica de pau als qui pateixen. Aquest concert no només aporta ajuda econòmica davant aquesta tragèdia, també transmet esperança». Espera que serveixi «per prendre consciència de la necessitat d’acabar aquesta guerra ja».

Altres iniciatives

Ja s’han organitzat alguns concerts solidaris sense la presència de les administracions com els que van posar en marxa Ala Voronkova i Guerassim Voronkov poc després d’esclatar el conflicte.

I hi ha més concerts solidaris previstos a Barcelona. El primer, a càrrec de la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona a Santa Maria del Mar el pròxim dilluns 28 (20.00 hores). El segon, un concert a principis d’abril al Palau de la Música els detalls del qual es coneixeran ben aviat.

Notícies relacionades

Savall va iniciar fa sis anys un projecte amb músics sirians exiliats que van fugir de la guerra al seu país a qui recentment ha incorporat intèrprets ucraïnesos i també russos. «No oblidem que aquesta no és una guerra entre Rússia i Ucraïna sinó que és la guerra d’un dictador que imposa la seva maldat també al seu propi país. La llibertat d’expressió a Rússia està castigada d’una manera brutal».

«La música sempre ha servit per acostar-nos a cultures distants, per calmar el dolor i per portar la pau als qui pateixen»

Jordi Savall

Josep Quitet, president de Creu Roja Catalunya, ha agraït la iniciativa que acollirà l’Auditori el dia 30. «En un mes hem comptabilitzat l’arribada d’unes 10.000 persones de les quals 5.000 han sigut acollides en diferents hotels o albergs de 19 municipis catalans».