Crítica de cine

Critica d’‘Un pequeño mundo’: sobreviure a l’escola

L’‘opera prima’ de Laura Wandel explora la maldat de la qual alguns nens són capaços i el trauma que l’escola pot causar en d’altres. És una pel·lícula brutal, completament hipnòtica.

Critica d’‘Un pequeño mundo’: sobreviure a l’escola
1
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

‘Un pequeño mundo’

Direcció:  Laura Wandel

Intèrprets:  Maya Vanderbeque, Günter Duret, Lena Girard Voss, Simon Caudry

Any:  2021

Estrena:  Divendres, 25 febrer de 2022

★★★★★  

L’òpera prima de Laura Wandel ens foragita al pati d’esbarjo d’una escola primària i ens convida a percebre aquest escenari com un camp de batalla o una presó. I immediatament ens endinsa en la ment fràgil i aterrida d’una nena de 7 anys, que és testimoni del ‘bullying’ que pateix el seu germà gran i dubta sobre què ha de fer respecte a això tant pel bé d’ell com per la seva pròpia integritat.

Notícies relacionades

Mentre detalla amb subtilesa l’estructura i els rituals de la vida escolar, governada per jerarquies, pràctiques sàdiques i protocols per complir, Wandel explora la maldat de la qual alguns nens són capaços i el trauma que l’escola pot causar en d’altres; mentrestant, suggereix que potser sigui allà on es troba l’origen de la crueltat que impera en el món adult, i ens convida a preguntar-nos per què sotmetem els nostres fills a una cosa així.

La pel·lícula segueix en tot moment la nena. La captura gairebé sempre en primer pla i mantenint-se a la seva altura durant els 72 minuts de metratge i aquest punt de vista fa que mai sapiguem quina amenaça sotja més enllà de les vores del pla, tot i que tot quant ella contempla o pateix a la seva pell resulta familiar: els insults, la violència física, la ineficàcia d’uns pares i professors que aquí es mantenen pràcticament invisibles. Com a resultat, ‘Un pequeño mundo’ té molt de cine de terror, o de versió infantil de ‘El fill de Saül’’. És una pel·lícula brutal, completament hipnòtica.