Mallorca

Saquegen dos jaciments a la serra de Tramuntana amb l’ajuda d’un detector de metalls

L’arqueòleg Pere Rullán ha denunciat davant la Guàrdia Civil els fets, ocorreguts en una zona que va ser excavada pel cèlebre William Waldren

Saquegen dos jaciments a la serra de Tramuntana amb l’ajuda d’un detector de metalls
2
Es llegeix en minuts

L’arqueòleg Pere Rullán acaba de posar en coneixement de la Guàrdia Civil dos casos de presumpte espoli que han tingut lloc aquestes dues últimes setmanes en dos jaciments de la serra de Tramuntana. En concret, els espais afectats són Son Antiquet, a Esporles, i el talaiot de Son Ferrandell (més conegut com del Dimoni), a Valldemossa, aquest últim declarat monument i excavat pel cèlebre arqueòleg William Waldren.

La descoberta de la destrossa va ser per casualitat, durant una visita amb uns amics al jaciment de Son Ferrandell-Son Olesa, a Valldemossa. «Al voltant del talaiot es veien una sèrie de forats que ens van fer sospitar d’un espoli realitzat amb l’ajuda d’un detector de metalls. A primera vista, vam localitzar unes 12 perforacions», comenta el també investigador, que després de la visita ja va marxar a casa mig tement-s’ho. «Tampoc era clar que fos un espoli, però sí que era un indici», apunta. 

Dissabte passat els seus dubtes es van dissipar per complet. «En una finca dels meus pares, a Son Antiquet, que és a Esporles, vaig veure aquells mateixos forats que havia vist a Valldemossa. Allà hi ha un jaciment d’ocupació talaiòtica fins a l’època medieval. Hi ha restes romanes i islàmiques també», assenyala. En aquest jaciment, Rullán va arribar a identificar 91 forats excavats. «N’hi ha d’entre 5 i 30 centímetres de profunditat. Entorn d’alguns és possible identificar-hi fragments de ceràmica que devien desenterrar i que ni tan sols se’ls han emportat perquè, si no és una peça sencera, no tenen faire valor», explica. «No hi ha dubte que han fet servir un detector de metalls, com a Valldemossa. I és molt possible que hagin extret monedes, eines o qualsevol altre objecte metàl·lic», indica. «Si van arribar a fer 91 forats és perquè estaven trobant coses que els interessaven». 

Rullán està sorprès que els espoliadors hagin arribat fins a Son Antiquet, «un jaciment que amb prou feines està documentat, no és a les guies. Com que està sense excavar, les estructures es veuen molt poc i els que van estar fent els forats van saber acostar-se perfectament fins a la zona on eren les estructures».

Notícies relacionades

L’arqueòleg, que va entregar fotografies a la Guàrdia Civil, sospita que l’espoli podria haver-se produït en altres jaciments de la zona que tenen poca visibilitat des de la carretera. 

Les penes per espoliar jaciments poden ascendir a multes econòmiques molt abundants i fins i tot poden portar l’ingrés a la presó. A Mallorca, el cas més conegut de presumpte espoli amb detector de metalls és el de Rupert Spillmann al castell de Santueri, que va ser arxivat per la justícia.