Eurodrama en la votació

¿Qui componia el misteriós ‘jurat demoscòpic’ del Benidorm Fest?

Les seves votacions corresponien al 25% del total, idèntic pes que el del televot popular i la meitat que el del jurat professional

¿Qui componia el misteriós ‘jurat demoscòpic’ del Benidorm Fest?

EFE/Manuel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El controvertit sistema de votació del Benidorm Fest decidit per RTVE comptava amb la participació d’un tripartit format pel jurat professional (responsable del 50% del vot final), el demoscòpic (25%) i el popular, o televot de tota la vida (25%). Tothom va conèixer des del principi els cinc integrants del jurat professional (Natalia Calderón, Miryam Benedited, Estefanía García, Marvin Dietmann i Felix Bergsson), però... ¿qui componia l’intrigant «jurat demoscòpic?

Notícies relacionades

Segons RTVE, estava format per una mostra de 350 persones «en representació de la població espanyola». Els membres del jurat demoscòpic, seleccionats per l’empresa d’investigació de mercats Ipsos, procedien de totes les comunitats autònomes, seguint un ordre proporcional d’habitants; i estaven dividits entre homes i dones, classificats, al seu torn, en dos grups d’edats, de 18 a 44 anys i de 45 o més. El sistema del jurat demoscòpic, amb el propòsit d’incloure en les votacions un públic general que transcendeixi la mera condició d’eurofan, és també utilitzat en prestigiosos festivals de selecció de la cançó d’Eurovisió com San Remo (Itàlia) i Melodifestivalen (Suècia).

El vot demoscòpic va coronar en la final Tanxugueiras, a qui va atorgar 30 punts, per davant de Chanel (25) i Rigoberta Bandini (20). I va acabar sent decisiu, ja que aquests cinc punts de diferència entre les artistes catalanes va decantar la balança del costat de ‘SloMo’.