Efemèride

Arrenca l’Any Gabriel Ferrater amb reedicions i homenatges a la seva obra

L’any coincideix amb el centenari del seu naixement i el 50è aniversari del seu suïcidi

zentauroepp4020464 libros gabriel ferrater   foto  barcel  arxiu  serra d or   191220203638

zentauroepp4020464 libros gabriel ferrater foto barcel arxiu serra d or 191220203638 / BARCELO

2
Es llegeix en minuts

El Departament de Cultura de la Generalitat, la Institució de les Lletres Catalanes i els ajuntaments de Reus i Sant Cugat han anunciat que aquest 2022 serà l’Any de Gabriel Ferrater (Reus, 1922 – Sant Cugat, 1972), el poeta, crític d’art, traductor, lingüista i docent referent en la postguerra catalana. Aquest mateix any coincideix amb el centenari del seu naixement i amb el 50è aniversari de la seva mort per suïcidi.

«És evident la seva importància en diversos camps. És un autor de primer ordre», explica la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe. Sobre això, la tinenta d’Alcaldia de Sant Cugat, Esther Madrona, afegeix: «És el referent d’un moviment intel·lectual, cultural i humà».

El comissari de la commemoració, Jordi Cornudella, explica que es van sorprendre per la quantitat d’iniciatives en honor al poeta impulsades per diverses associacions. El panorama ja era «divers i dispers» quan van començar a treballar l’Any Gabriel Ferrater. Per la qual cosa ells seran simplement «l’altaveu i els canalitzadors» d’aquestes iniciatives. «La nostra intenció és proporcionar un espai i un àmbit per donar a conèixer totes les activitats que ja es fan arreu de Catalunya», aclareix el comissari.

També tenen el propòsit de «trobar nous lectors», com relata Arretxe, i proporcionar «activitats que permetin parlar de l’obra de Ferrater ara i durant molts anys», segons el regidor d’Educació, Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens.

El que sí que han preparat especialment els organitzadors és l’acte inaugural de l’any a Reus el dia 22 de febrer, l’acte final de recapitulació a Sant Cugat el 22 de novembre i un acte de difusió de la seva obra per celebrar el Dia Mundial de la Poesia (21 de març).

Notícies relacionades

Des de l’Ajuntament de Sant Cugat ja fa anys que treballen per preservar la memòria del poeta. La biblioteca central del poble porta el seu nom, produeixen videocàpsules i videopoemes i promouen clubs de lectura i espais poètics amb l’Associació Gabriel Ferrater, on tenen el programa d’apadrinament d’un poema. Cornudella explica que aquest programa consisteix a comentar un dels poemes de Ferrater que es troben a la pàgina web de l’associació.

També se centraran en escoles, instituts i biblioteques: «Estem recopilant material documental i un dossier de treball i fent un muntatge audiovisual». A més que diverses editorials ja estan preparant reedicions i traduccions noves, com la traducció al gallec de «Les dones i els dies», el seu llibre més important.

Temes:

Poesia