En el festival BCNegra

El mestre de la narcoliteratura Don Winslow, premi Carvalho 2022

  • L’escriptor novaiorquès, autor d’‘El poder del perro’, guanya el guardó del festival BCNegra, que reconeix tota una trajectòria a la novel·la negra

El mestre de la narcoliteratura Don Winslow, premi Carvalho 2022

JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’escriptor nord-americ`à Don Winslow, autor de la trilogia del narcotràfic que va iniciar amb ‘El poder del perro’, ha guanyat el XVII Premi Pepe Carvalho que reconeix tota una trajectòria i que concedeix l’Ajuntament de Barcelona. El guardó s’entregarà, com és tradicional, en el marc del festival BCNegra, que se celebrarà del 3 al 13 de febrer del 2022.

El guardó, que premia la carrera d’autors en l’àmbit de la novel·la negra, s’entregarà el 10 de febrer al Saló de Cent, després de la passada edició del 2021, en què per primera vegada en la història del Carvalho, el guardonat, en aquell cas la novel·lista nord-americana Joyce Carol Oates, no va poder rebre’l presencialment a causa de la pandèmia.

El jurat del premi Carvalho ha destacat que Don Winslow (Nova York, 1953), «mestre contemporani de la novel·la negra i gran cronista de la realitat», ha «forjat una obra monumental per retratar-nos el món, ja sigui desplegant sagues que inclouen generacions, sovint dures de llegir, imprescindibles, ja sigui amb obres singulars que emanen de la realitat per convertir-se en implacable cop de puny literari».

També ha remarcat el jurat «la capacitat de Don Winslow per transformar la investigació i la informació en matèria de creació, per presentar en format de ficció (de ficció realista), cruament, directament, magistralment, alguns dels defectes estructurals de les societats occidentals. La corrupció policial i política, els càrtels de la droga, els seus efectes, la guerra bruta, la hipocresia ben pensant són explicats en les novel·les de Winslow des del punt de vista del policia, el traficant, el jonqui, amb informació directa, incisiva, vívida. Sense filtres. Sense artifici. Amb ambició alta i voluntat d’impacte. I ho aconsegueix».

Pes literari

Don Winslow, que va exercir de detectiu privat però també va ser gerent d’una sala de cine i guia de safaris, va publicar la seva primera novel·la el 1991, ‘Un soplo de aire fresco’ (premi Maltese Falcon). Després ha construït una obra important tant en quantitat com en pes literari en què va despuntar amb la trilogia que va iniciar amb ‘El poder del perro’ i va seguir amb ‘El cártel’ i ‘La frontera’, en què descriu sense contemplacions la història del narcotràfic a la frontera entre Mèxic i els Estats Units des dels anys setnata fins avui.

Pròxima novel·la

Altres de les seves novel·les destacades són El invierno de Frankie Machine’, ‘Salvajes’, ‘Corrupción policial’ o els relats de ‘Rotos’, publicats el 2020. Per a aquest 2021 s’havia anunciat la publicació de l’inici d’una nova trilogia sobre mafiosos, ‘Ciudad en llamas’, que a Espanya publicarà Harper Collins, però el mateix Winslow va decidir ajornar el seu llançament fins al 2022 perquè la pandèmia li impedia fer la promoció i estar en contacte amb els lectors.

Entre d’altres, l’autor novaiorquès ha rebut premis com l’Halcón Maltés, l’Ian Fleming Steel Dagger, el premi de la crítica de ‘Los Angeles Times’, el Raymon Chandler i el premi RBA de novel·la negra.

Notícies relacionades

El jurat del premi Carvalho ha estat presidit per Carlos Zanón, comissari de BCNegra, i amb Anna Abella, Núria Cadenes, Rosa Ribas, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán com a vocals.

Winslow s’afegeix ara als anteriors premiats amb el Pepe Carvalho: Joyce Carol Oates (2021), Juan Madrid (2020), Claudia Piñeiro (2019), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017); Donna Leon (2016); Alicia Giménez Bartlett (2015); Andrea Camilleri (2014); Maj Sjöwall (2013); Petros Markaris (2012); Andreu Martín (2011); Ian Rankin (2010); Michael Connelly (2009); PD James (2008); Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).