Presentació editorial

‘Santa Bárbara, bendita:’ fotos de la lluita dels miners, de prop

El fotoperiodista Àngel García converteix en llibre el seu treball documental del 2012 sobre les protestes del món de la mineria a Astúries i Lleó

El col·laborador d’EL PERIÓDICO presenta el seu treball dissabte, 27 de novembre, a l’escola El Observatorio de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Mònica Tudela
Mònica Tudela

Periodista

Especialista en fotografia i video

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El món de la mineria a les conques d’Astúries i Lleó es va posar en peu de guerra el 2012 quan es va anunciar la retirada de les ajudes públiques a la indústria del carbó. Economies familiars que estaven pendents d’un fil, pobles sencers que lluitaven per la supervivència, vagues, talls de carreteres, protestes. Un moment econòmicament i socialment delicat en una Europa en crisi. Després de seguir el conflicte per televisió durant uns dies, el fotoperiodista Àngel García (Barcelona, 1981), col·laborador d’EL PERIÓDICO, va decidir agafar la motxilla i marxar a viure i captar la notícia de prop.

«Volia no només retratar el conflicte dels miners que lluitaven per subsistir. Buscava anar una mica més enllà. No retratar només els disturbis. Volia saber el perquè, visitar les famílies afectades per les retallades i entendre què hi havia darrere de les mobilitzacions dels miners. Em vaig plantejar fer un retrat del conflicte una mica més intimista», explica el fotògraf. «Les famílies confessaven que la mineria era la seva vida, que no sabien fer res més si perdien la seva feina. La mina ho era tot per a ells», afegeix.

Del calaix a un llibre

García va cobrir el conflicte miner durant 20 dies, però el seu treball en aquell moment es va quedar en un calaix i, malgrat els seus intents, mai es va arribar a publicar.

Ara, nou anys després, aquell projecte veu la llum en forma de llibre amb el títol Santa Bárbara, bendita, en la col·lecció Ojos de Buey de l’editorial Janus Books. La presentació és el 27 de novembre a la una del migdia a l’escola de fotografia d’autor El Observatorio, de Barcelona. ‘Ojos de buey’ és una col·lecció que recull projectes documentals dels últims 50 anys a Espanya. El llibre és el primer de García i el segon de la col·lecció.

«El que més em va cridar l’atenció al fer el treball va ser veure la cohesió i la unió que hi havia entre els obrers, les famílies i l’entorn. No hi havia cap discrepància en la lluita, cap fissura en com defensaven els seus drets. Tot el poble sortia al carrer. Tots anaven a una», explica García.

El fotògraf explica que sent «un gran carinyo» pel projecte que ha cristal·litzat a Santa Bárbara, bendita. Després d’iniciar-se com a fotoperiodista en una llarga temporada a Cambodja, les fotos del conflicte miner li van permetre reconnectar amb la professió de fotògraf documental quan va tornar a Espanya.

Notícies relacionades

Àngel García està compromès amb els temes que retrata, sensible als problemes dels més vulnerables, implicat en els conflictes. Actualment treballa de prop el tema de la mort amb el projecte Exitus, iniciat el 2020 en plena pandèmia de coronavirus. «Vaig sentir inquietud perquè els mitjans de comunicació no estaven publicant imatges de la mort i em vaig proposar aprofundir en el tema. Intentar posar sobre la taula el tabú de la mort en la societat occidental. Normalitzar aquest tema», explica. El somni d’Àngel seria que Exitus també acabés sent un llibre.