Només se’n conserven 16 exemplars

El Govern central retorna a la Biblioteca de Catalunya una carta de Colom robada

Es tracta de l’històric incunable ‘Columbus Christopher Epistolae de Insulis Indie supra Ganger nuper inventis’

El Govern central retorna a la Biblioteca de Catalunya una carta de Colom robada
2
Es llegeix en minuts

El Govern central ha entregat a la Biblioteca de Catalunya una carta de Cristòfor Colom que va ser robada entre el 2004 i el 2005 a Barcelona i que va ser retornada a Espanya per les autoritats nord-americanes el 2018.

Segons ha informat aquest dimarts la Delegació del Govern a Catalunya, es tracta de l’històric incunable ‘Columbus Christopher Epistolae de Insulis Indie supra Ganger nuper inventis’, una epístola d’enorme valor històric i documental de la qual només es conserven 16 exemplars al món.

Es tracta de les cartes en què Colom narra als Reis Catòlics els successos esdevinguts durant els seus viatges al Nou Continent. Després de la seva sostracció, la carta de Cristòfor Colom va ser recuperada fruit de la col·laboració entre els governs espanyol i nord-americà i va tornar a Espanya el 25 de juliol del 2018.

El Ministeri de Cultura, que segons la Llei de Patrimoni Històric de 1985 és el propietari de tots els béns culturals recuperats de l’exportació il·legal, va cedir llavors la titularitat de la carta al seu anterior propietari, la Biblioteca de Catalunya, que la custodiava des de 1918.

En l’acte d’entrega de la carta hi han estat presents el secretari general del Departament de Cultura, Jordi Foz, i la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, en representació de la Generalitat, i el subdirector general de Registres i Documentació del Patrimoni Històric, Carlos González-Barandiaran, i el secretari de la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Bienes del Patrimoni Històric, Ángel Rivas, pel Ministeri de Cultura.

Imprès a Roma per Stephan Plannck cap a 1493, la carta narra els successos esdevinguts durant el viatge de Colom a Amèrica i les primeres impressions que van causar aquestes terres i els seus habitants.

El text relata les experiències viscudes a partir del moment en què va començar l’expedició a les Índies des del port de Palos, el dia 3 d’agost de 1492, i culmina amb l’arribada de Colom a Lisboa, el 4 de març de 1493.

Notícies relacionades

El 2012, gràcies a la col·laboració d’un expert de la Universitat de Princeton, es va concloure que un exemplar de la carta que es conservava des de 1918 a la Biblioteca de Catalunya va ser sostret de Barcelona entre el 2004 i el 2005 i il·legalment introduïda als EUA per a la seva comercialització.

Finalment, es va aconseguir recuperar l’exemplar sostret i el 6 de juny del 2018 es va fer entrega de la carta a l’ambaixador d’Espanya als EUA, a Washington, des d’on va ser retornada a Espanya. Des de la seva recuperació, ha estat dipositada a la cambra cuirassada del Ministeri de Cultura i Esport.