Idees

Navarra: cinc propostes per visitar la Comunitat Foral a la tardor

La diversitat és la seva característica principal, oferint paisatges tan diferents com les valls pirinenques i el desert de les Bardenas Reales

La gastronomia, l’enoturisme, l’esport i la cultura està molt presents en una ruta per la zona

Visitar Navarra a la tardor és una opció immillorable

3
Es llegeix en minuts

Navarra és el lloc ideal per organitzar una escapada, sobretot, a la tardor. La Comunitat Foral és diversa, no només pel que fa a la seva cultura, sinó que també ofereix als seus visitants la possibilitat de disfrutar de paisatges tan diferents com les valls pirinenques i el desert de les Bardenas Reales.

Els amants del vi i la gastronomia poden disfrutar de Navarra a través dels seus cellers, els amants de la bici i el senderisme poden recórrer a una infinitat de rutes situades a tot el territori, i als que els agraden els paisatges i les visites culturals poden disfrutar de Pamplona i de la població d’Olite i el seu meravellós castell, entre altres llocs emblemàtics. Aquestes són tan sols algunes de les propostes que busquen els que visiten la Comunitat Foral en aquests mesos.

La tardor és una bona oportunitat per disfrutar de Navarra i dels seus paisatges, però també per desconnectar de la tornada a la rutina a través de les múltiples opcions que ofereix un territori tan divers. ¿Tens pensat visitar la Comunitat Foral? Et deixem cinc propostes.

Cellers navarresos

Navarra és, per la seva tradició i pel seu clima, terra de bons vins. Durant la tardor aglutina una gran activitat als cellers amb la verema i l’elaboració del vi. En aquest sentit, aquest territori compta amb molts cellers de gran prestigi que ofereixen visites guiades i activitats enoturístiques. La Comunitat Foral compta amb la seva pròpia Denominació d’Origen i, a més té catalogats cinc Vinos de Pago: Irache, Otazu, Arínzano, Larrainzar i Bolandín.

Els espàrrecs de Navarra, els cabdells de Tudela, els pebrots de Lodosa, la xistorra, entre d’altres, són el millor maridatge per combinar amb els seus vins. Les carns navarreses, les seves verdures i hortalisses són alguns dels ingredients estrella dels restaurants d’aquesta comunitat autònoma. També val la pena ressaltar les seves postres i el seu licor per excel·lència, el patxaran.

Rutes en bici per Navarra

Navarra és un dels territoris que recorre el projecte Eurovel amb què es podrà circular en bici per tot Europa. La ruta Eurovel 1, també anomenada la de la Costa Atlàntica, n’és una i passa per Navarra. Comença a Endarlatsa, al nord, i travessa llocs de gran bellesa com Doneztebe i Irurzun, per després enllaçar amb el Camí de Santiago. En total, la ruta té 203 km i es pot fer en cinc etapes.

Navarra, a més, compta amb cinc vies verdes perfectes també per al ciclisme i el senderisme, i també sis espais plens de diversió i paisatges per als amants de la bicicleta de muntanya. En total, Navarra té més de 3.000 km pedalables per a tots els nivells.

Paisatges tardorals

Els paisatges de Navarra són esplèndids, i més si es visita la Comunitat Foral a la tardor. Un dels més sorprenents és la selva d’Irati, una de les fagedes-avetars més grans i més ben conservades d’Europa.

La selva d’Irati cobreix de valls i muntanyes el nord de Navarra i, la seva coloració en aquests mesos, és espectacular. Un altre espai menys conegut però també sorprenent és la cascada de Belabarze, a la vall del Roncal. A la mateixa vall, també es pot disfrutar dels seus pobles empedrats amb història i, també de la seva gastronomia. Dos imperdibles serien les ‘migas de pastor’ i el formatge DO Roncal, una delícia per al paladar. 

Camí de Santiago a Navarra

Per Navarra passen quatre camins de Santiago, però sens dubte, el més popular és el francès que passa per llocs emblemàtics com Roncesvalles, Puente La Reina i Estella. A més de descobrir paisatges naturals, el Camí de Santiago compta amb un magnífic patrimoni artístic i arquitectònic.

El camí del Baztan i el camí de l’Ebre serien, també, dues opcions per als que vulguin fer el Camí de Santiago en la Comunitat Foral que en total té més de 200 km de recorreguts pels quals passen cada any més de 55.000 pelegrins.

Pamplona, la seva capital 

Pamplona no és només bullícia i alegria durant les seves festes. Aquesta ciutat és molt més. La capital del Reyno de Navarra compta amb un esplèndid centre històric en el qual destaquen alguns edificis centenaris com la catedral i les seves muralles, declarades monument nacional.

Els seus carrers estan plens de cafès, terrasses i restaurants on assaborir pintxos exquisits. En definitiva, a Pamplona es respira qualitat de vida.