Crítica de cine

Crítica d’‘El buen patrón’: història d’un home ridícul

  • Una bona tragicocomèdia de crítica social que bé podria ser el revers de ‘Los lunes al sol’, l’anterior col·laboració entre Bardem i León de Aranoa

Crítica d’‘El buen patrón’: història d’un home ridícul

El Periódico

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

'El buen patrón' ***

Direcció  Fernando León de Aranoa

Intèrprets  Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor, Sonia Almarcha

Estrena  15 d’octubre del 2021

¿És ‘El buen patrón’ el revers de ‘Los lunes al sol’? Com que es tracta d’una nova col·laboració entre el director Fernando León de Aranoa i l’actor Javier Bardem, sembla que sí. Però ho és en diversos sentits, no només el de la perspectiva a través de la qual s’explica la història, que a ‘Los lunes al sol’ era d’uns treballadors a l’atur i a ‘El buen patrón’ és d’un empresari, sinó també pel to: si aquella era un drama social, aquesta és una tragicomèdia (també social) amb més elements de comèdia que de drama.

Notícies relacionades

Bardem és el bon patró. O això es pensa. Està obsessionat amb l’ordre i el treball, però tracta els seus empleats sempre amablement, potser amb condescendència. Cada dia, quan arriba a la seva empresa, revisa si els dos plats de la balança que hi ha a l’entrada estan compensats: lidera una solvent fàbrica de balances industrials en una indeterminada ciutat espanyola i l’equilibri és essencial. Ansia guanyar un premi a l’excel·lència empresarial. Ansia la jove treballadora nouvinguda. Ansia menjar i viure bé. Però és un bon patró –o, repeteixo, això es pensa– i vol ajudar els seus empleats perquè així se sent, burgès com és, més realitzat.

La sornegueria la posa tant el guió com la interpretació de Bardem, que juga a despistar durant els primers 10 o 15 minuts i després s’instal·la en una farsa controlada pel director i absolutament descontrolada per al personatge, que s’enganxa els dits més del compte. Diu que és un bon patró, però no és més que un home ridícul encapsulat en una bona comèdia de crítica social.