Bibliografia succinta

¿Quins llibres ha publicat a Espanya Abdulrazak Gurnah, el Nobel de literatura 2021?

L’autor tanzà no ha tingut gaire sort editorial al nostre país fins ara

¿Quins llibres ha publicat a Espanya Abdulrazak Gurnah, el Nobel de literatura 2021?
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Per accedir a les traduccions a l’espanyol del tanzà Abdulrazak Gurnah, el premi Nobel de literatura 2021, cal submergir-se en les profunditats dels llibreries de segona mà, ja que la major part dels seus llibres van tenir traducció al castellà als anys 90 amb no gaire repercussió pública. 

L’únic títol encara viu a les llibreries, però no fàcil de trobar, és ‘En la orilla’, que el segell Políedre va publicar el 2003 i que va estar inclòs a la ‘long list’ del premi Booker i a la ‘short list’ del guardó de ‘Los Angeles Times’. La novel·la relata la vida d’un refugiat africà –una característica que comparteix amb l’autor– a Londres.

Notícies relacionades

‘Paraíso’, considerada la seva obra mestra, va ser publicada pel segell El Aleph el 1997 i segueix la història de Yusuf, un nen nascut a la ciutat fictícia de Kawa a Tanzània a principis del segle XX el pare del qual està en deute amb un ric comerciant. Deute que se saldarà amb l’entrega del noi com a servent. 

Un any més tard, El Aleph va publicar també ‘Precario silencio’, que narra la història, de rerefons més clarament autobiogràfic, d’un jove que abandona Zanzíbar i emigra a Anglaterra, on es casa i es converteix en mestre. Una visita de tornada al seu país natal, 20 anys després, afecta profundament la seva actitud cap a ell mateix i cap al seu matrimoni.