Reconeixement

Sol León i Patricia Guerrero, Premi Nacional de Dansa 2021

La coreògrafa cordovesa del Nederlands Dans Theater i la ‘bailaora’ que va protagonitzar ‘La Bella Otero’ amb el Ballet Nacional d’Espanya rebran 30.000 euros cada una

Sol León i Patricia Guerrero, Premi Nacional de Dansa 2021
1
Es llegeix en minuts

La cordovesa Sol León, en la modalitat de creació, i la granadina Patricia Guerrero, en la d’interpretació, han obtingut avui els Premis Nacionals de Dansa corresponents al 2021. Els premis del Ministeri de Cultura i Esport estan dotats amb 30.000 euros cada un. El jurat ha proposat la concessió d’aquest guardó a Sol León «per la seva brillant trajectòria com a creadora, tasca constant que ha desenvolupat de manera especial en la companyia Nederlands Dans Theater (NDT), per a la qual ha firmat més de quaranta coreografies». El jurat ha destacat també «l’originalitat de les seves propostes i la seva aposta per la innovació en els llenguatges contemporanis». La coreògrafa va ingressar com a ballarina en el NDT fa 20 anys, coincidint amb Nacho Duato. Fa temps va abandonar els escenaris com a intèrpret per centrar-se en la coreografia, sempre en col·laboració amb Paul Lightfoot, amb qui ha presentat diverses peces. Al Liceu es va veure ‘Silent screen’ la temporada 2008-09 i al Teatro Real de Madrid, el 2015, obres com ‘Sehnsucht’ (2009) i ‘Schmetterling’ (2010).

Per la seva part, Patricia Guerrero, de 31 anys, ha sigut reconeguda «per la personalitat i força del seu art, per haver sabut incorporar des del flamenc més tradicional noves formes i estètiques en el seu ball, com es posa de manifest en els seus últims espectacles, especialment en la seva recent interpretació de ‘La Bella Otero’, com a artista convidada del Ballet Nacional d’Espanya». Descendent d’una família molt flamenca, la seva mare ‘bailaora’ va ser el seu primer recolzament i inspiració. Amb 16 anys Mario Maya la va acollir en la seva companyia. Té companyia pròpia i actualment gira amb ‘Distopía’ i ‘Catedral’.

Temes:

Dansa