Art

L’Arts Santa Mònica es qüestiona el fet expositiu en la seva nova etapa

El centre inaugura aquest divendres ‘Exposar · No exposar-se · Exposar-se · No exposar’, la primera mostra sota la direcció d’Enric Puig Punyet

L’Arts Santa Mònica es qüestiona el fet expositiu en la seva nova etapa
2
Es llegeix en minuts
EFE

El nou director de l’Arts Santa Mònica de Barcelona, Enric Puig Punyet, inicia la seva etapa en el centre amb l’exposició ‘Exposar · No exposar-se · Exposar-se · No exposar’, que qüestiona fins i tot el propi fet expositiu i s’interroga sobre els processos de construcció de les institucions artístiques en l’actualitat.

«Ens reconeixem mútuament com a éssers exposats i, al fer-ho, convivim avui amb preguntes que mai abans havíem compartit. Ens preocupa com ens exposem i especialment per què ho fem; i ens preocupa precisament per què l’exposició ha deixat de ser un canal exclusiu dels centres d’art per convertir-se en una pràctica corrent i estesa», ha assenyalat Enric Puig en la presentació.

La mostra, participativa i gratuïta, orbita al voltant d’una sèrie de preguntes sobre els processos de desconstrucció i reconstrucció d’un centre d’arts. El cicle testa a través de la mirada de set artistes durant 16 setmanes els mecanismes d’exhibició i difusió del centre, que converteix en un organisme viu, mudable, permanentment en transformació.

És una exposició comissariada pel dramaturg Ferran Utzet, la investigadora Marta Garcia i el mateix Puig Punyet, i compta amb la participació de Roger Bernat, Jordi Guillumet i Mònica Roselló, Joana Moll, Mariona Moncunill, Antoni Muntadas, Roc Parara i Mario Santamaria.

Tecnologia i arquitectures rere els focus

La primera mostra del nou Arts Santa Mònica revela i qüestiona els mecanismes expositius: els físics però invisibilitzats, i els immaterials que es mantenen a l’ombra per la seva pròpia naturalesa. S’exposa la tecnologia que s’amaga rere les obres i les arquitectures que hi ha rere els focus, però també s’exposen els gestos institucionals i els (des)afectes que hi ha amagats en qualsevol exposició; i les persones, les que són artistes i les que no ho són, els diversos cossos, amb funcions segmentades, que aguanten des de la base tot el treball creatiu que es presenta finalment en un centre d’art.

Fins al 9 de gener

Aquesta exposició, que estarà oberta al públic des del 24 de setembre fins al 9 de gener, serà la primera del cicle de tres exposicions anuals que preveu la nova etapa del centre, que convidarà periòdicament un conjunt d’artistes de diferents àmbits a treballar col·lectivament en projectes de creació.

Notícies relacionades

Paral·lelament, diversos gremis, grups híbrids formats per convocatòria pública, experimentaran amb les mateixes infraestructures institucionals des de les seves pràctiques artístiques com a part addicional de la programació.

En total, segons Puig, més de 40 artistes participaran cada quatre mesos en un procés de construcció compartida, agrupat sota un tema que es concreta també col·lectivament.