TURISME

De la Costa Brava al Pirineu: quatre plans per disfrutar de l’enogastronomia a Girona

Qualsevol època de l’any és bona per disfrutar de la cuina marinera i de la cuina de muntanya que es pot trobar a la província

Els vins, l’oli, els formatges i els paisatges són altres dels grans atractius d’aquest territori

Vistes de Colera des de la Finca Garbet

Vistes de Colera des de la Finca Garbet / Oscar Rodbag / Arxiu CBPG

6
Es llegeix en minuts

L’estiu està arribant a la fi i, a poc a poc, s’acaben les vacances i torna la rutina diària. La feina, la tornada al col·le, obligacions diàries... un cúmul de situacions que necessiten una via de desconnexió per continuar afrontant el dia a dia. La millor, sens dubte, és aprofitar el cap de setmana i preparar escapades. La província de Girona es perfila com una opció immillorable amb paisatges tan diversos com la platja a la Costa Brava i la muntanya al Pirineu. Dualitat en estat pur.

Però Girona no només ofereix paisatges. Els amants de l’enogastronomia també hi trobaran varietat de plans per convertir els caps de setmana en una experiència única. Una ruta pot començar menjant llagosta al cap de Creus, continuar degustant la cuina de pescadors a la Costa Brava i els vins i olis de la cuina de l’Empordà, pujar pels boscos i volcans de la Garrotxa i acabar disfrutant de la gastronomia de les valls i muntanyes del Ripollès i la Cerdanya, a 3.000 metres d’altura.

No importa l’estació de l’any. Sempre és un bon moment per a una escapada i per disfrutar de l’enogastronomia. La Costa Brava i el Pirineu ofereixen múltiples opcions per desconnectar de la rutina i per treure’s el cuc de viatjar i descobrir. L’estiu tornarà l’any que ve, però mentrestant no et quedis a casa i atreveix-te amb aquestes quatre propostes.

Cuina de pescadors a la Costa Brava

Cuina de pescadors a la Costa BravaLloc de referència. Platges pintoresques, cultura, pobles de tradició pescadora... La Costa Brava és un atractiu que mereix visitar-se tot l’any i és una experiència per als sentits, el del gust també. Una bona ruta gastronòmica pot començar menjant llagosta fregida amb ous al restaurant Els Pescadors de Llançà o un suquet de gamba de Palamós i espardenyes al Godard de s’Agaró. Menció a part mereixen les sardines marinades amb oli d’oliva i cítrics del restaurant Compartir de Cadaqués.

Dormir amb el so de les onades i l’olor de la brisa de mar és una altra experiència única. Algunes opcions són l’Hotel Sa Teula, de Llafranc, que rep el seu nom per la tradició de produir terrissa que tenien els romans a la zona; Vila Gala, a Cadaqués, on es pot disfrutar del producte local al seu restaurant, i l’Hotel Canyelles, de Roses, que situat a primera línia de mar ofereix les millors vistes.

La tradició de la Costa Brava està lligada al mar i la pesca. No hi ha res millor per conèixer aquesta història que endinsant-s’hi. Una opció és visitar les viles marineres de l’Escala, Roses, Palamós i Blanes, i no hi ha res més mariner que poder visitar una subhasta de peix a les seves llotges. Veure com es descarreguen les barques, l’ambient del port...

També et pots fer a la mar i navegar fins a alguna cala amb Telamarinera, de Joan Santolaria. I no hi ha res millor per omplir l’estómac al barco, que menjar-se unes gambes de Palamós o garotes amb la companyia d’un bon vi de DO Empordà. Precisament, una altra bona opció és degustar els vins de la Mar d’Amunt, el mar del Pirineu, i visitar els cellers Hugas de Batlle i Somni d’Istiu.

Vi, oli i arrossos: la bellesa de l’Empordà

Vi, oli i arrossos: la bellesa de l’EmpordàGirona és terra de ciclisme. I entre les múltiples rutes per al cicloturisme que existeixen, destaca la ruta a Burricleta pels arrossars de Pals. Aquesta experiència amb bicicleta elèctrica recorre aquest pintoresc paisatge i es pot acabar endrapant un bon arròs de l’Empordà als restaurants Es Portal i Vicus.

Però l’Empordà també és terra de formatges artesanals. Una experiència única és allotjar-se en una formatgeria com Mas Alba i una altra seria aprendre a fer recuits a Mas Marcè. Per rematar l’experiència, el vi i l’oli són també dos dels atractius de la zona. Visitar cooperatives com Empordàlia i el Celler Espolla són dos dels clàssics de la Ruta del Vi de la DO Empordà. Degustar oli d’oliva és un art i no hi ha res millor que descobrir-lo amb un pícnic ultralocal entre les oliveres de Ventalló.

Cuina volcànica a la Garrotxa

Cuina volcànica a la GarrotxaLa Garrotxa és una terra amb un dels paisatges més singulars de Catalunya. Els seus volcans i la fisonomia que han creat la converteixen en un espai únic. En aquest sentit, la cuina també és particular i no hi ha res millor que allotjar-se a l’Hotel de la Vall d’en Bas i degustar-la a qualsevol dels restaurants de cuina volcànica. Una altra opció per al paladar són els fesols de Santa Pau, aprofitant l’oportunitat per allotjar-se a Cal Sastre.

Per poder comprendre i visualitzar el paisatge volcànic de la Garrotxa, no hi ha res millor que volar en globus aerostàtic. En aquest cas no hi ha millor opció que allotjar-se a Mas la Ferreria, on, a més, podràs disfrutar del millor dinar de forquilla del territori.

¿T’agrada la vida rural? ¿Vols tenir una experiència total? Mas la Coromina ofereix la possibilitat de passar un dia de pagès. Aquesta granja ecològica ofereix als seus visitants la possibilitat d’alimentar vaques, munyir-les, degustar llet i productes derivats i aprendre tots els secrets del camp. Una experiència per a la qual cal estar disposat a jugar amb tots els sentits. ¡L’olfacte també!

La millor carn del Pirineu, al Ripollès i la Cerdanya

La millor carn del Pirineu, al Ripollès i la CerdanyaEl Pirineu no ha sigut tradicionalment una zona productora de vi, però el canvi climàtic està convertint el seu paisatge en una opció molt atractiva per al cultiu de vinya. Una proposta original si estàs planificant una ruta per la Cerdanya és visitar el celler Llivins que, situat a Llívia (Cerdanya), produeix els seus vins a 1.200 metres sobre el nivell del mar i s’ha convertit en el primer celler de la zona. Concretament produeixen dos vins amb la varietat sauvingon blanc: DNEU i DGEL. Llivins organitza visites guiades i ofereix l’opció de degustar els seus vins al Wine Corner.

Una altra experiència única per disfrutar de la gastronomia de la Cerdanya és un sopar d’altura amb les majestuoses vistes del Niu d’Àliga. L’accés es fa a través de telecabina i màquina de neu i, posteriorment, es pot disfrutar d’una posta de sol increïble, un sopar d’alta muntanya i un descens guiat en esquí.

Una altra visita original per conèixer els racons de la ramaderia i tenir una experiència gastronòmica única per degustar carns del Pirineu és Can Pastoret. Aquesta masia de Molló (el Ripollès) té un magnífic entorn i dona la possibilitat als seus visitants de conèixer la vida ramadera d’alta muntanya i tastar carns ecològiques de la casa.

Per finalitzar una ruta enogastronòmica al Pirineu, un altre imperdible és la Fonda Xesc. Amb una estrella Michelin, aquest restaurant situat en un petit poble del Ripollès està regentat pel xef Francesc Rovira, deixeble de Santi Santamaria. La seva senya d’identitat és una cuina actual i creativa assentada al territori i amb productes de primera qualitat. Modèstia, tradició i innovació en un emplaçament natural i amb un paisatge singular.