Deu dies de fira literària a Barcelona

La Setmana del Llibre en Català treu múscul

  • La fira inaugura aquest divendres al Moll de la Fusta una edició de rècord amb 226 expositors i 256 activitats acompanyada de les bones dades del sector del llibre que auguren un creixement inesperat malgrat la pandèmia

Setmana del Llibre en català en el Moll de la Fusta

Setmana del Llibre en català en el Moll de la Fusta / JOAN MATEU PARRA (Delegaciones)

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Seran 10 dies, des d’aquest divendres a la tarda fins al 19 de setembre, en els quals es desplegaran, en un espai de 5.000 metres quadrats al Moll de la Fusta de Barcelona, 69 casetes amb 226 expositors (de 185 segells editorials, 19 llibreries, una distribuïdora, nou universitats i 12 institucions, amb 270 novetats i desenes de milers de títols de fons) i fins a 256 activitats (presentacions, taules rodones, recitals, xerrades, contacontes..., 60 de les quals, per al públic infantil) en tres escenaris i amb les pertinents mesures sanitàries contra la Covid (control d’accessos i aforament, mascaretes...). Serà la Setmana del Llibre en Català, que tornarà a marcar la ‘rentrée’ literària traient múscul amb una edició, la 39a, de rècord, «la més gran que hem organitzat fins avui», reafirma el seu president, Joan Carles Girbés, consolidant-se com la cita més important de l’any per al llibre en català juntament amb Sant Jordi.

A l’espera que a finals de mes es facin públiques les xifres del sector el 2020, basades en l’informe de Comerç Interior del Llibre, un de cada tres llibres venuts aquest 2021 ja és en català, quan abans era un de cada quatre, com avançava al juliol Joan Sala, president d’Editors.cat, un dels organitzadors de la fira. Amb aquest bon auguri, les dades del llibre en català semblen seguir la tendència positiva del sector en general, que aquest dimarts es revelava al Fòrum Edita, celebrat a Barcelona i que constata un augment de facturació en el primer semestre del 2021 del 17% en comparació amb el mateix període del prepandèmic 2019 i augura per a finals d’any un increment del mercat d’entre el 17 i el 23%, per sobre del màxim històric del 2011.

Premis i xerrades

Així, la Setmana arriba, a més, en un moment dolç per al món del llibre, que al contrari que altres sectors culturals avança pròsper malgrat la pandèmia, amb l’increment dels índexs de lectura durant els mesos de confinament i tocs de queda. Ho fa amb actes destacats, com l’entrega del tradicional Premi Trajectòria a tota una carrera al poeta Biel Mesquida i el nou Premi Difusió al periodista de TV-3 Xavier Graset.

Notícies relacionades

A més de la visita de dos escriptors estrangers, l’escocès-nord-americà Douglas Stuart, premi Booker 2020 (‘La història de Shuggie Bain’) i l’alemanya Katharina Volkmer, que presentarà ‘La cita’, els autors locals participaran en 150 firmes amb tot un arsenal de novetats. A més, hi haurà 28 itineraris literaris per Barcelona i altres localitats (de pagament).

Novel·la negra, pandèmia, feminisme...

No hi faltaran actes per recordar autors desapareguts, com Jordi Cussà, Isabel-Clara Simó, Baltasar Porcel, Montserat Roig i la impressora i mecenes Gemma Romanyà, ni activitats commemoratives de l’Any Felicia Fuster o l’Any Joan Triadú. Tampoc xerrades sobre poesia, novel·la negra, assaig, còmic i manga, teatre, ciència, periodisme, fantasia i ciència-ficció, llibre il·lustrat, traduccions o reflexions sobre guerra i refugiats; literatura i pandèmia, economia i pandèmia; gènere, identitat i feminisme, o pensament crític.