Festival de tardor

El Temporada Alta celebra 30 anys convertit en referent del sud d’Europa

La programació multidisciplinària torna a comptar amb les últimes creacions internacionals de Liddell, Marthaler, Jatahy, Cassiers i Alain Platel

ICULT CULTURA TEMPORADA ALTA ENTRE CHIEN ET LOUP © MAGALI DOUGADOS

ICULT CULTURA TEMPORADA ALTA ENTRE CHIEN ET LOUP © MAGALI DOUGADOS / © MAGALI DOUGADOS

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El festival Temporada Alta celebra la seva 30a edició del 8 d’octubre al 13 de desembre fidel a la seva filosofia: una programació multidisciplinària per a tots els públics. Inclou des de les últimes creacions de directors internacionals punters com Christiane Jatahy, que oferirà la seva aclamada versió de ‘Dogville’ estrenada a Avinyó aquest estiu. Christpoher Marthaler torna després de molts anys a Espanya amb ‘Aucune idée’. Guy Cassiers presentarà per fi en directe la seva moderna versió d’‘Antígona’ que l’any passat va oferir ‘online’. Alain Platel tornarà amb una renovada versió de ‘Gardenia’, dedicat al món trans i estrenat a Temporada Alta fa 10 anys. També tornen artistes que deixen amb la boca oberta com Victoria Thierrée Chaplin i Aurélia Thierrée, aquesta vegada amb ‘Bells & Spels’, pura màgia visual. La trencadora Angelica Liddell penetra en el món del flamenc amb ‘Terebranbte’. Romeo Castellucci estrenarà ‘Bros’, que transcorre en una comissaria de policia i posa en dubte els límits a l’hora d’imposar la llei. Amb 106 espectacles, 15 d’ells internacionals procedents de 14 països, el Temporada alta brilla com a referent dels festivals de tardor del sud d’Europa.

Molts creadors tenen una trajectòria que el festival ha seguit de prop, entre els quals destaquen figures del país com Israel Galván, El Niño de Elche i Rocío Molina, representants del flamenc d’avantguarda, i Mal Pelo, veterana companyia de dansa contemporània, i nous creadors, com Marina Baixas i Clàudia Farreny. Entre els artistes catalans destaca la tornada de Jordi Boixaderas a escena amb ‘Final de partida’, de Beckett, amb Jordi Bosch, dirigit per Sergi Belbel. El cartell es pot consultar a la web del festival.

Notícies relacionades

Teatre, dansa, circ i música per a totes les edats i gustos, des del més comercial fins al més avantguardista, conviuen en el programa. Com l’any passat, el festival s’haurà d’adaptar a les actuals normatives de la Covid: 70% d’aforament. Hi haurà una cadira de separació entre cada grup de venda.

A l’hora de valorar el millor i el pitjor d’aquests 30 anys, Salvador Sunyer, director de la mostra, va destacar la falta d’un teatre modern a la ciutat. «Aquest on som», va dir en referència al Teatre Municipal de Girona, on es va desenvolupar la roda de premsa, «és molt maco, però no permet fer molts tipus d’espectacles. Necessitem un teatre modern i barat, com una nau, si es vol, però amb una grada per a 600 persones i un escenari de 20 x 20 metres». En aquest sentit, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va avançar que ja està previst a l’antic cine Modern, que està en fase de reforma. A veure si el projecte s’ajusta al que demana Sunyer.