¡Mamma mia!

Abba torna amb noves cançons gairebé 40 anys després

El mític quartet suec anuncia el seu renaixement musical el pròxim 2 de setembre i un espectacle amb hologrames

Abba torna amb noves cançons gairebé 40 anys després

AFP

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els milions de fans d’Abba en tot el món estan d’enhorabona. El mític quartet suec trencapistes ha anunciat que publicarà cinc noves cançons. Les melodies seran les primeres en 39 anys de les estrelles de ‘Dancing Queen’ Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog i Anni-Frid Lyngstad. I no només això, sinó que el grup està preparat per estrenar un espectacle d’hologrames anomenat ‘Abba Voyage’, que presentarà els seves ‘Abba-tars’ més joves a l’escenari interpretant els seus clàssics èxits: ‘Gimme! Gimme! Gimme!’, ‘Mamma mia’, ‘Fernando’, ‘Waterloo’, ‘Does Your Mother Know?’ i ‘Chiquitita’, per citar-ne només alguns exemples.

Aquest dijous al matí la banda sueca ha posat en marxa la pàgina web ‘Abba Voyage’ per demanar als fans que es registrin i participin del nou projecte, al qual se sumaran cinc noves cançons. 

El 2018 els músics van tornar a l’estudi prometent compondre dues noves cançons. Aquestes pistes, ‘I Still Have Faith In You’ i ‘Don’t Shut Me Down’ es van anar retardant en diverses ocasions i ara Abba agrairà la paciència dels seus seguidors sumant aquests dos temes tres més que acompanyaran el seu nou espectacle. 

Estrena amb magnificència

‘Abba Voyage’ comptarà amb una nova pel·lícula d’estil documental sobre la tornada musical del grup i l’espectacle hologràfic es realitzarà en un teatre especialment dissenyat per acollir-lo a l’est de Londres. L’estrena del xou serà al maig, segons ha avançat ‘The Sun’, a qui una font pròxima a la banda ha assegurat: «Bjorn, Benny, Agnetha i Anni-Frid assistiran a la nit de l’estrena». El mateix testimoni ha avançat que l’espectacle comptarà amb els ‘Abba-tars’, que actuaran i interactuaran amb el públic. «Serà com fer un pas enrere en el temps per als espectadors», ha explicat la mateixa font.

La idea ha quallat gràcies a l’associació de Björn (76 anys), Benny (74), Agnetha (71) i Anni-Frid (75) amb el cervell de ‘Pop Idol’, Simon Fuller. En realitat, el projecte es va començar a gestar el 2016, però no va acabar d’agafar forma fins a 2019. Però, a més, la pandèmia va obstaculitzar els plans, que ara per fi podran veure la llum.

«[Fuller] va venir a Estocolm i ens va presentar aquesta idea que podríem fer còpies digitals idèntiques de nosaltres mateixos de certa edat i que aquestes còpies podrien sortir de gira i podrien cantar les nostres cançons sincronitzant els llavis. Ja he pogut veure’n alguna cosa i és al·lucinant», ha explicat Ulvaeus a la BBC. La filmació va tenir lloc als Ealing Studios de Londres l’any passat.

500 milions de discos

Format el 1972, el quartet Abba va néixer després de la unió dels compositors Ulvaeus (que tocava en el grup Hootenanny Singers) i Andersson (que abans havia estat aamb The Hep Stars) i les cantants Faltskog i Lyngstad, que havien aconseguit l’èxit com solistes. Però el seu projecte conjunt va eclipsar per complet el seu treball anterior. Després de guanyar el Festival de la Cançó d’Eurovisió amb ‘Waterloo’ el 1974, al llarg de la seva carrera Abba ha venut més de 500 milions de discos.

‘Mamma Mia!’, el musical basat en els seus èxits i produït per Ulvaeus i Andersson, també ha sigut vist per més de 50 milions de persones. La seva adaptació cinematogràfica de 2008 també es va convertir en una de les pel·lícules més taquilleres.

Durant el seu període més exitós, la banda va sobreviure a les ruptures matrimonials entre Ulvaeus i Fältskog i Lyngstad i Andersson, però finalment el grup va acabar el 1983.

Notícies relacionades

Les seves últimes sessions de gravació, el 1982, van produir els èxits ‘Under Attack’ i ‘The Day Before You Came’, que van aparèixer a l’àlbum recopilatori ‘The Singles’.

La seva última actuació pública va ser tres anys després, en la versió sueca del programa de televisió ‘This Is Your Life’, que va honrar el seu mànager, Stig Anderson.