UN MESTRE DE L’HUMOR

Cinc novel·les que no us podeu perdre de Kurt Vonnegut

Caricatura de Kurt Vonnegut

Caricatura de Kurt Vonnegut / EPC_EXTERNAS

2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

 

MATADERO CINCO | Blackie Books 

Juntament amb ‘Catch 22’, però amb més substància existencial, aquesta és potser la novel·la que millor retrata l’aire dels temps de la contracultura. La història de Billy Pilgrim, l’exsoldat que va viure la destrucció de Dresden i és obligat a saltar pel temps endavant i endarrere com un conillet d’índies dels alienígenes tramalfadorians, no acaba de ser una novel·la bèl·lica, tampoc de ciència-ficció o una sàtira a l’ús. Si que és, potser, un manifest humanista en què, malgrat totes les barbaritats comeses per l’home, advoca pel fet que l’únic que ens pot acabar salvant és l’amabilitat i el sentit de l’humor.

«És el que hi ha», l’afegitó que es repeteix una vegada i una altra a la novel·la –fins a més de 100 vegades– dona compte d’aquest tarannà fatalista que se’n riu una vegada i una altra de la deriva humana. A l’original anglès, ‘So it goes’, és la segona citació literària que més nord-americans s’han tatuat als cossos.





BRESSOL DE GAT | Males herbes

El narrador fa una investigació sobre un dels creadors de la bomba d’Hiroshima. En el seu treball de camp s’entrecreuen personatges extravagants i un invent, el Gel Nou, capaç de destruir el món. Vonnegut va abocar aquí totes les seves reticències davant una ciència poc ètica que només busca la seva pròpia satisfacció.

MARE NIT | Males herbes 






Un nord-americà establert a Alemanya durant la Segona Guerra Mundial ha posat propaganda nazi als seus programes de ràdio. Quan se’l jutgi anys després, la seva encavalcada i perfecta tasca de contraespionatge li impedirà la salvació. Ves amb compte amb el que fingeixes que ets no sigui que et converteixis en qui no vols ser, és la seva moral.

GALÁPAGOS | Minotauro






Segon intent per part de l’autor d’abordar la destrucció de la Terra i una picada d’ullet dolorosa a la teoria darwiniana. Amb el món paralitzat per una crisi econòmica, els últims supervivents d’un creuer s’encaminen cap a port segur. El fill d’un personatge recurrent de Vonnegut, Kilgore Trout, que també surt a la trama, és el narrador d’aquest Harmagedon.

ESMORZAR DE CAMPIONS | Angle

La novel·la més desbaratada de l’autor, i també la que atresora més seguidors. Historia singular de la Terra explicada a nens extraterrestes pel que podria ser l’embogit creador del nostre món. El segell argentí La bestia equilátera la té al catàleg en castellà i Blackie Books la treurà al novembre.