Guardó polèmic

Les cineastes critiquen el premi de Sant Sebastià a Johnny Depp, presumpte maltractador

L’actor, embarcat en un procés judicial contra la seva exdona que ja li ha causats revessos sonats, rebrà el reconeixement a tota la seva carrera

Les cineastes critiquen el premi de Sant Sebastià a Johnny Depp, presumpte maltractador
2
Es llegeix en minuts

Un dia després de conèixer-se que l’actor nord-americà Johnny Depp rebrà el Premi Donostia del Festival de Cine de Sant Sebastià, la presidenta de l’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIM), Cristina Andreu, ha criticat aquest dimarts la inoportunitat de premiar un actor immers en plena batalla judicial després d’haver sigut acusat de maltractaments.

«Encara està en ple procés. Nosaltres creiem en la presumpció d’innocència, però sembla que en alguns llocs se l’ha condemnat o almenys, quan ell havia dit que ella [la seva exdona i denunciant, la també actriu Amber Heard] havia mentit, alguns tribunals han dit que no. Simplement el que diem és que no és el moment perquè li donin un premi, fins no saber realment què és el que ha passat», ha explicat la cineasta.

El certamen donostiarra, que celebrarà la seva 69a edició del 17 al 25 de setembre, va fer públic el premi aquest dilluns després de considerar que l’intèrpret de 58 anys és «un dels actors més talentosos i versàtils de la cinematografia contemporània». Depp recollirà el guardó en una cerimònia el 22 de setembre a l’auditori del Kursaal.

«El premi Donostia és a tota una carrera; una altra cosa seria que una pel·lícula protagonitzada per ell guanyés el premi del jurat, això ja seria una altra cosa. Però a tota una trajectòria, en aquest moment, no ens sembla que sigui el més oportú», apunta Andreu, que va rebre la notícia amb sorpresa.

Valentia

«Podríem no haver dit res, però quan hem firmat amb el festival la carta de paritat al cine ens semblava una mica de covards quedar-nos callades», ha afegit la representant de l’associació de dones cineastes més gran d’Espanya.

El premi arriba un any després de la visita de Depp al Zinemaldia per presentar ‘Bebiendo con Shane MacGowan’, de Julien Temple, en la producció de la qual havia participat i que va obtenir el Premi Especial del Jurat.

Depp, que suma tres nominacions als Óscar i que ha obtingut un Globus d’Or, entre molts altres guardons, està immers des de fa anys en una lluita judicial amb la seva exdona.

Revés judicial

El març passat el Tribunal d’Apel·lacions britànic va rebutjar admetre a tràmit un recurs elevat per l’actor contra una resolució del 2020 que l’acusava d’haver-la maltractat. Depp volia recórrer el dictamen del Tribunal Superior, que va rebutjar la seva demanda per difamació contra el diari ‘The Sun’, que l’havia acusat en un article el 2018 de ser «un maltractador de dones», detallant diversos presumptes incidents violents contra Heard.

Notícies relacionades

En aquesta decisió, el tribunal, que va escoltar el testimoni de les dues parts en un judici que va causar gran enrenou al Regne Unit, va dir que les acusacions fetes contra Depp al diari eren «substancialment certes» i va considerar que 12 de les 14 agressions que se li atribuïen «havien passat».

Arran d’aquesta resolució, la productora cinematogràfica Warner Bros va retirar l’actor del repartiment de la tercera entrega de la franquícia ‘Bèsties fantàstiques’, escrita i produïda per J. K. Rowling, autora dels llibres de Harry Potter, que s’ha d’estrenar el 2022.