Arqueologia

Pompeia obre al públic un termopoli de l’antiga Roma

  • El local, un restaurant on es venien menjars calents i begudes a l’antiga Roma, conserva una decoració excepcional i restes dels aliments que s’hi oferien

Pompeia obre al públic un termopoli de l’antiga Roma

EFE/Parque Arqueológico de Pompeya/Luigi Spina

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’àrea arqueològica de Pompeia, la ciutat del sud d’Itàlia destruïda el 79 dC per l’erupció del Vesubi, ha presentat aquest divendres una de les troballes de les seves últimes excavacions: un termopoli, el lloc on se servia menjar i beguda als habitants, que destaca per la seva «excepcional decoració» i les restes d’aliments que es van trobar encara a l’interior, i que es podrà visitar, a partir del 12 d’agost.

Tot i que a Pompeia s’han localitzat uns 80 termopolis, aquest últim forma part de les noves excavacions que s’estan realitzant a la regió V de l’àrea i compta amb unes decoracions impressionants en bon estat de conservació que representen imatges d’una nimfa marina a cavall d’un hipocamp i d’«animals que probablement es preparaven i venien al mateix local».

«Menjar fora de casa»

Els termopolis, restaurants on es venien menjars calents i begudes, «estaven molt estesos al món romà, en què era costum per a les classes mitjanes i baixes menjar fora de casa».

Aquest espai, que els visitants podran visitar a partir del 12 d’agost, va ser descobert en unes primeres intervencions el 2019. Posteriorment es van completar el 2020, atesa l’excepcionalitat dels dibuixos, per restaurar l’ambient i els elements decoratius que hi ha.

Era costum dels pompeians consumir aliments i begudes calentes a l’aire lliure, i fa mesos que els arqueòlegs i els experts que treballen al parc arqueològic n’estudien el material per comprovar com aquest descobriment pot ampliar el coneixement sobre els hàbits alimentaris de l’època romana.

Treballs de conservació

Notícies relacionades

Entre els treballs de conservació del termopoli, s’ha fet una nova coberta de fusta per protegir el taulell pintat, i s’ha procedit a la remodelació del voladís antic, sobre el qual s’ha col·locat part del paviment original trobat durant l’excavació.

Al costat de la nova visita del termopoli se n’han previst d’altres a l’àrea de la casa d’Orione, pròxima a la nova troballa, on també s’està treballant en tasques de restauració i protecció de les restes.