TURISME

Ruta pels Castells del Loira (II): El jardí de França i la vinya més llarga

Aquest segon vídeo recorre 11 construccions ubicades al llarg del riu fins a arribar a l’Atlàntic

La vall del Loira és una de les destinacions més boniques del país gal per la seva herència arquitectònica, les seves ciutats i el seu paisatge únic

Ruta pels Castells del Loira (II)

3
Es llegeix en minuts

La vall del Loira compta amb una espectacular arquitectura que es reflecteix als seus castells i fortaleses imponents, unes destacades ciutats històriques, i una natura que regala boniques vistes. No en va, a aquesta destinació gal·la, declarada l’any 2000 Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, també se la coneix com El Jardí de França per la bellesa dels seus 130 jardins i parcs. 

Alguns d’aquests espais són tan destacats com el roserar de Les Chemins de la Rose a Doué-en-Anjou. Aquest jardí compta amb més de 1.000 varietats de roses i imatges fascinants com els rosers enfiladissos que abracen els troncs dels arbres. Una altra opció és el jardí de Plessis Sasnières, un espai d’estil anglès amb varietats de flors com les tulipes, els lliris de dia o les peònies. Destaca també l’estany d’aigües ràpides i la cascada. A prop d’Angers es troba el Terra Botànica d’Angers, un parc temàtic sobre el món de les plantes amb atraccions que no deixen indiferent ningú. 

#ExploreFrance

«El que realment importa ara és compartir junts bonics moments als castells de la vall del Loira».

La vall del Loira també és una destinació genial per als amants de la viticultura i la gastronomia. És la tercera regió vinícola de França i la vinya més llarg del país. Amb més de 55.000 hectàrees de vinyes, els amants de l’enoturisme poden disfrutar d’una ruta de més de 800 km en els quals degustar vins de denominació Saumur, Anjou, Muscadet, Montlouis, Vouvray o Touraine-Chenonceau, entre altres. El formatge forma part, també, de la cultura gastronòmica de la regió. Curé Nantais, Olivet Cendré, o el Selles-sud-Cher són només algunes de les varietats amb denominació d’origen que es poden provar a la regió. 

Onze castells per veure a la vall del Loira 

Onze castells per veure a la vall del LoiraSi alguna cosa converteix la vall del Loira en una destinació única són les més de 1.000 construccions que hi ha al llarg de la conca del riu, que també és el més llarg de França. Una d’aquestes és el castell d’Azay-Le-Rideau, una obra mestra de l’arquitectura del segle XVI que el gran novel·lista francès Honoré de Balzac va definir com «un diamant encastat al riu Indre». Aquesta fortificació compta amb alguns llocs d’interès com la seva cuina escenificada amb l’ambient de l’època i el saló i menjador dels marquesos de Biencourt

El castell de Rivau, per la seva banda, és una antiga fortalesa medieval de conte on la naturalesa i l’art contemporani hi són molt presents. Té, a més, uns jardins amb un halo màgic, diversos espais gastronòmics i habitacions on allotjar-se. 

Chinon és una fortalesa real ubicada sobre un promontori que domina tot el territori. A través de les seves torres, estances reals i muralles ens explica segles i segles d’història. Allà va residir i va morir el 1189 el rei Enric II d’Anglaterra després d’arrabassar-l’hi al seu germà Geoffrey. Després d’anys d’ús com a presó després del regnat de Carles VII, va ser abandonat. Una manera molt divertida de conèixer el castell de Chinon és a través del seu escape game

La destinació és ara l’abadia real de Fontevraud, la ciutat monàstica més gran heretada de l’edat mitjana. Fontevraud combina avui dia patrimoni i cultura en el seu museu d’art contemporani, gastronomia als seus restaurants i hospitalitat, ja que et pots allotjar a les habitacions de l’antic priorat de l’abadia.  

El castell de Montsoreau-Museu d’Art Contemporani té la col·lecció més gran del món d’obres del moviment Art & Language. Amb molt bones vistes al Loira, aquesta construcció es va edificar sobre les restes del castrum de Muntanya Sorello, del segle XI. 

Saumur, que va ser castell-palau dels ducs d’Anjou, ha sigut testimoni de moltes aventures abans de ser declarat monument històric. Aquest magnífic exemplar arquitectònic sembla tret d’un conte de fades. Lloc representatiu del patrimoni cultural immaterial de la humanitat, el Cadre Noir, a Saumur, és una de les escoles eqüestres més prestigioses del món que manté la tradició francesa de l’equitació des de fa gairebé dos segles. 

El castell de Brézé no és com els altres: sota la seva carcassa de pedra amaga la fortalesa subterrània més gran d’Europa. Després de recórrer la part visible del castell a la superfície ens submergim en les seves fosses i els túnels de roca que guarden molts secrets.  

El de Brissac és el castell més alt de França i té el sobrenom del «gegant de la vall del Loira». Fa cinc segles que pertany a la família Cossé-Brissac. A més d’exposicions, un dels seus atractius és la possibilitat d’allotjar-se al mateix castell.  

A poc més de 20 quilòmetres de Brissac es troba el castell-fortalesa d’Angers que té 17 torres i unes vistes espectaculars del riu Maine. Dins destaca el Tapís de l’Apocalipsi, l’obra de tapisseria medieval més gran del món. Finalment, a Nantes es troba l’emblemàtic castell dels ducs de Bretanya. Acull el Museu d’Història de Nantes que també és escenari d’exposicions temporals. 

Tres activitats per fer a la vall del Loira