«Contra les cordes»

Nou acomiadaments a Betevé per intentar evitar la «fallida»

  • El director de la cadena de l’Ajuntament de Barcelona, Sergi Vicente, alerta d’una «situació econòmica crítica»

  • Els sous dels 247 treballadors de la tele pública suposen el 74,8% del pressupost, davant el 8,89% que es destina a programació

BARCELONA 21/10/2019 Política. Convocatòria dels CDR:Festa de globus Vine amb els teus globus plens de pintura i entre tots

BARCELONA 21/10/2019 Política. Convocatòria dels CDR:Festa de globus Vine amb els teus globus plens de pintura i entre tots / Ferran Nadeu (Ferran Nadeu)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sergi Vicente, director de Betevé des del 2015, adverteix en una carta oberta de la situació econòmica «crítica» que amenaça la televisió pública de l’Ajuntament de Barcelona. «Estem contra les cordes», avisa. «Som a l’uci», reitera. «Som un pou sense fons», afegeix. L’antic corresponsal de TV-3 a la Xina ha anunciat que no ha vist cap altra sortida que prendre la decisió d’acomiadar 9 dels 247 treballadors de la cadena. «Ho hem fet perquè de no fer-ho en uns mesos la situació hauria sigut molt pitjor i la xifra d’acomiadaments seria molt superior. Hem de ser conscients que estem en un moment en què si no ho revertim ens podria portar a la fallida». No obstant, avisa que no serà l’única mesura que haurà de prendre en el «pla de xoc» que s’ha vist obligat a iniciar i que intentarà evitar noves baixes.

Vicente, després d’analitzar amb l’ajuntament el marc pressupostari que tindria Betevé, ha vist que «no hi haurà més aportacions municipals extraordinàries» (en els últims anys, apunta, el consistori els havia rescatat amb una aportació extraordinària de 10 milions d’euros el 2020 i 1 milió aquest any»). Per això, i després d’arrossegar «un dèficit enorme, que no para de créixer» any rere any, afegeix, han «d’equilibrar les finances». El periodista, que informa que ha decidit retallar-se el sou un 5% i que ja n’ha informat el comitè d’empresa i els treballadors, espera que amb aquestes mesures, «a mitjà i llarg termini», la cadena pugui sobreviure.

Notícies relacionades

Percentatge altíssim per a nòmines

Vicente aporta xifres dels comptes anuals auditats i recorda una cosa que es ve sabent des de fa temps: que l’origen de la crítica situació econòmica està en «els canvis que s’han anat produint per la judicialització i l’impacte de l’IVA», que no els deixen deduir. Així, el 74,8% del pressupost –un percentatge «altíssim», certifica el director– es destina a pagar el personal, quan abans aquesta dada era del 57,5% (de 9,4 milions d’euros el 2019 a 13,5 milions aquest 2021; el 2015 eren 1,2, el 8,3%). I només un 8,89% del pressupost (1,6 milions d’euros) es dedica a la programació, quan el 2015 aquesta xifra era del 29,1%. La partida d’altres despeses és del 16,24% i la de manteniment i neteja, de 2,9 milions. Aquestes quantitats, lamenta, no permet la cadena fer la seva feina.