Itàlia guanya el festival d’Eurovisió 2021 amb la banda Måneskin

  • Així ha sigut l’actuació de Blas Cantó amb ‘Voy a quedarme’ a la final d’Eurovisió 2021

  • Recupereu en directe la gala d’Eurovisió

3
Es llegeix en minuts

Aquesta nit la banda italiana Måneskin ha guanyat el 65è Festival d’Eurovisió, celebrat a l’Ahoy Arena de Rotterdam (Països Baixos). El quartet, que competia amb el tema Zitti i buoni, ha sumat 524 punts, i ha deixat en segona posició França amb 499, representada per Barbara Pravi i la cançó Voilà. Suïssa ha completat el pòdium de la gala: 432 punts per a Gjon’s Tears i el seu tema Tout l’Univers.

Espanya, representada per Blas Cantó amb el mig temps Voy a quedar-me, ha acabat en la 23a posició d’un total de 26 participants, ja que únicament ha acumulat sis punts.

Els Måneskin eren uns dels grans favorits d’aquesta edició. El seu tema és un revival del rock dels anys 70. El Zitti i buoni que ha conquistat el Micròfon de Vidre eurovisiu és una crítica social; als clixés i a les enraonies; al que es diu d’altres persones sense ni tan sols conèixer-les. En una de les estrofes, el grup canta que «desgraciadament, la gent parla; parlen i no saben què diuen». El tema és una aposta per tirar endavant amb les nostres pròpies conviccions, diguin el que diguin. Ja ha aconseguit un parell de Discos de Platí a Itàlia i ha entrat en la prestigiosa llista d’èxits de la revista nord-americana Billboard.

La peça la van compondre els quatre membres de la banda, Damiano David, Victoria d’Angelis, Thomas Raggi i Ethan Torchio. Tots ells, romans d’entre 20 i 22 anys. Van formar el grup el 2015; el Damiano, la Victoria i el Thomas es coneixien des de secundària i a l’Ethan el van fitxar després de publicar un anunci a Facebook, amb el qual pretenien incorporar un bateria. Dos anys després van participar en la versió italiana del ‘X Factor’, on van acabar segons. Aquesta és la tercera victòria d’Itàlia al festival, després de la mítica de Gigliola Cinquetti amb ‘Non ho l’età’, de 1964, i la de Toto Cotugno amb ‘Insieme’ el 1990.

Avui, el trofeu l’hi han concedit els presentadors del certamen; estava previst que ho fes Duncan Laurence, vencedor en l’última edició del concurs, però el seu positiu en Covid-19 li ha impedit fer-ho. L’artista també ha hagut de cancel·lar la seva intervenció en directe en la gala d’avui. Malgrat la invasió de cançons en anglès, aquesta vegada al Festival els tres primers llocs han sigut per a una d’interpretada en italià i dues en francès.

La mala ratxa de TVE

D’altra banda, Blas Cantó no ha aconseguit trencar la mala ratxa de TVE en el certamen: és el sisè any consecutiu que Espanya acaba entre els últims. Vestit totalment de negre i envoltat de boira, l’artista ha actuat sol, amb els seus coristes recolzant-lo en la veu darrere de les càmeres.

Ha començat cantant ‘a capella’ els primers compassos de la seva cançó. Com a ‘attrezzo’ per a la seva posada en escena, Cantó ha elegit una immensa lluna plena de més de sis metres de diàmetre i que brillava enmig de la foscor de la nit, com a al·legoria del missatge de la cançó; el ‘Voy a quedar-me’ que el representant espanyol va compondre juntament amb Dan Hammond, Leroy Sánchez i Dangelo Ortega.

Notícies relacionades

La peça està dedicada a l’àvia de Cantó, que va morir de Covid-19 el 2020. La dona, segons ha explicat en repetides ocasions l’artista, li va fer de mare ja des de la infància. Els sis punts d’Espanya els han atorgat dos jurats internacionals; Bulgària (4) i el Regne Unit (2). El televot internacional s’ha oblidat totalment de la seva proposta, ja que li ha atorgat un zero. Per sota de Cantó s’han classificat Alemanya, amb 3 punts, i el Regne Unit amb zero.

La Covid del grup d’Islàndia

A la gala d’avui, els representants d’Islàndia han participat amb la gravació de l’assaig que van fer sobre l’escenari de l’Ahoy Arena el dia 13; un dels seus membres va testar positiu en Covid-19 a principis de setmana però, amb el permís d’Eurovisió, la resta del grup va optar per no actuar si no ho podien fer tots junts. Han vist la gala des de l’hotel i han acabat en quart lloc, amb 378 punts, seguits d’Ucraïna, amb 364.