Nous aires a Hollywood

Els Globus d’Or exploten

  • Després dels anuncis de diversos estudis que deixen de treballar amb l’HFPA i les crítiques de Scarlett Johansson, l’NBC va anunciar que cancel·la la retransmissió del 2022. Si feia falta un altre senyal de la crisi, Tom Cruise va tornar els seus tres Globus d’Or

Els Globus d’Or exploten
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Malgrat les ombres de corrupteles, conflictes ètics i malgrat donar premis moltes vegades gens emparellats a qüestions de qualitat cinematogràfica o televisiva, els Globus d’Or que entrega l’Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood (HFPA per les seves sigles en anglès) han volat durant 78 anys fins a convertir-se en un element fonamental en la indústria hollywoodiana i en la seva temporada de guardons. El vol, i la festa, ha acabat, almenys de moment.

Després dels anuncis de diversos estudis que deixen de treballar amb l’HFPA mentre no es reformi i les crítiques d’estrelles com Scarlett Johansson i Mark Ruffalo, dilluns l’NBC va anunciar que cancel·la la retransmissió del 2022. Si feia falta un altre senyal de la crisi, Tom Cruise va tornar al grup les tres estatuetes que li han entregat en la seva carrera. Els Globus punxen i alguns senten el buf d’aires de canvi a Hollywood.

Per entendre el succeït cal remuntar-se al 21 de febrer, quan una setmana abans de l’edició d’aquest any el ‘Los Angeles Times’ va publicar un revelador article que va exposar no només aquestes ombres de l’HFPA, que eren més que un secret a crits, sinó que va remarcar altres tèrboles realitats. Es va constatar, per exemple, que no hi ha ni un membre negre entre els 87 periodistes, però també que el grup pagava generosament i potencialment de forma il·lícita als seus membres.

Davant la tempesta hi va haver propòsit públic d’esmena a la gala i la setmana passada la majoria de l’HFPA va aprovar una sèrie de reformes. Entre aquestes, hi ha sumar almenys 20 membres aquest any, «amb focus específic a reclutar membres negres», i arribar a un augment del 50% en un any i mig. Es va donar llum verda també a contractar assessors en matèria de diversitat i a imposar l’adhesió a un «nou codi de conducta» que impediria als periodistes, per exemple, acceptar regals promocionals.

La pressió ha fet efecte

Aquests passos van deixar freds a molts, especialment al grup Time’s Up i una coalició de potents agències de publicistes que, després d’anys de connivència (perquè ningú amaga que ells, com els grans estudis i estrelles, han jugat al joc que plantejava l’HFPA i els Globus), van començar a dir prou. I la pressió ha fet efecte.

Primer va ser Netflix el que va mostrar el seu descontentament amb la proposta i en una carta a l’HFPA els van anunciar que «aturen qualsevol activitat amb la seva organització fins que es realitzin canvis més significatius». El va seguir diumenge WarnerMedia, que inclou HBO, amb una altra missiva que informava el grup que cessarien rodes de premsa i invitacions a altres actes de la indústria amb els seus ‘talents’ «fins que s’implementessin els canvis».

Notícies relacionades

«Durant massa temps s’ha fet als nostres equips i altres en la indústria demandes de beneficis, favors especials i peticions no professionals», van escriure els executius de Warner, que també van denunciar preguntes «racialment insensibles, homòfobes i sexistes» dels periodistes del grup, una cosa que també va denunciar Johansson. «Lamentem que com a indústria ens hem queixat però hem tolerat aquest comportament fins ara».

Dilluns va ser el torn dels estudis d’Amazon i va arribar també l’anunci d’NBC, que paga 60 milions de dòlars al grup pels drets d’una gala que aquest any va perdre un 62% de la seva audiència. La cadena va donar suport inicialment a les reformes plantejades però entre bambolines pressionava per més, incloent demandes de Time’s Up com que l’ampliació de membres fos almenys del 100% i que hi hagués un calendari precís. I dilluns, al seu anunci que no retransmetrà la cerimònia del 2022, van ser diplomàtics. «Continuem creient que l’HFPA està compromesa amb una reforma significativa. No obstant, creiem que un canvi d’aquesta magnitud porta temps i feina», van escriure, mostrant-se «esperançats d’estar en posició d’emetre el xou el gener del 2023».

Temes:

Globus d'or