Cita cinèfila

BCN Film Fest: 10 pel·lícules que no et pots perdre

  • Seleccionem una desena de títols de la cinquena edició del certamen cinematogràfic, que tindrà lloc entre el dijous 15 i el divendres 23, i que comptarà amb els cines Verdi com a centre neuràlgic

BCN Film Fest: 10 pel·lícules que no et pots perdre
5
Es llegeix en minuts
Quim Casas

El BCN Film Fest (Festival Internacional de Cinema de Barcelona Sant Jordi) arriba a la cinquena edició amb una programació que combina pel·lícules de producció recent amb restauracions de clàssics de Charles Chaplin, Jean Cocteau i Satyajit Ray. El certamen es desenvoluparà entre el dijous 15 i el divendres 23 d’aquest mes i comptarà amb les presències ja confirmades d’Isabelle Huppert i Johnny Depp, a més d’altres cineastes (com Nicolas Winding Refn) mitjançant videoconferència. Aquests són 10 títols destacats de la programació, que es desenvolupa essencialment als cines Verdi. 

‘Una joven prometedora’

La pel·lícula escollida per a la gala d’inauguració és un pas més en el tema de la venjança femenina i la doble vida, rotunda i ambigua alhora. Carey Mulligan, actriu cotitzada entre certa autoria després de les seves comeses a ‘Shame’, ‘Drive’ i ‘El gran Gatsby’, interpreta la protagonista d’aquesta barreja de ‘thriller’ i comèdia negra en què una noia es venja de tots els homes que li han fet mal. La pel·lícula, nominada a cinc Oscars, està produïda per la companyia de l’actriu Margot Robbie. Dijous 15. Verdi 1, 19.30 h i Verdi 2, 19.45 h.

‘El fotógrafo de Minamata’

El reporter fotogràfic William Eugene Smith va destacar per les seves instantànies de la Segona Guerra Mundial al Pacífic. Ferit al final de la campanya i desencisat amb la fotografia de guerra, va seguir a la revista ‘Life’, es va apuntar després a l’agència Magnum i va realitzar un treball molt polític. Johnny Depp l’interpreta en aquest film que reconstrueix una de les seves experiències als primers anys 70, quan va cobrir la notícia d’un enverinament massiu per mercuri a la ciutat japonesa de Minamata. La banda sonora és de Ryuichi Sakamoto. Divendres 16, Verdi 1, 19.35 h. Dissabte 17, Verdi 2, 11.45 h.

‘La mujer del espía’

El brillant realitzador japonès Kiyoshi Kurosawa, reconegut pels seus inquietants films de terror (‘Cure’) i drames familiars (‘Tokyo sonata’) firma aquest relat d’espionatge ambientat als anys 40. El seu protagonista, el jove director d’una important companyia comercial japonesa, descobreix un secret nacional. Malgrat les reticències dels familiars i coneguts, decideix fer-lo públic, i es converteix en un pària per a la societat del seu temps. Premi al millor director al festival de Venècia. Diumenge 18, Verdi 5, 15.30 h, i Verdi 4, 15.45 h. Dimecres 21, Verdi 5, 19.45 h.

‘Mamá María’

D’intèrpret d’escoltes telefòniques per a la brigada d’estupefaents de la policia a reina del narcotràfic. Aquest és el procés que segueix el personatge encarnat per Isabelle Huppert a ‘Mamá María’, o com ser camell i membre de la brigada antidroga alhora, a fi de salvar el fill d’una amiga. Amb estil de comèdia dramàtica, dirigeix la funció Jean-Paul Salomé, expert a desempolsegar vells mites del serial francès com Arsène Lupin i Belphégor, el fantasma del Louvre. Dissabte 17, Institut Français, 19.00 h, i Verdi 4, 19.45 h. Diumenge 18, Verdi 5, 11.45 h. 

‘Sueños de una escritora en Nueva York’

Amb un mètode semblant al de ‘El diable es vesteix de Prada’, però substituint el món de la moda pel literari, aquesta coproducció canadenco-irlandesa narra la història d’una jove ajudanta de la directora d’una important editorial. La seva comesa és contestar les moltes cartes que arriben dirigides a J. D. Salinger, l’autor de l’exitosa ‘El vigilant en el camp de sègol’, i a poc a poc confereix a les missives de resposta un to particularment personal. Protagonitzada per Sigourney Weaver i Margaret Qualley. Dimarts 20, Verdi 2, 19.50 h. Dijous 22, Verdi 4, 11.45 h i Verdi 1, 16.30 h.

‘Last call’

Una altra pel·lícula amb rerefons literari, en aquesta ocasió sobre el convuls poeta i dramaturg gal·lès Dylan Thomas, autor de ‘Sota el bosc lacti’. El film el mostra en e declivi de la seva carrera, al Nova York del 1953, addicte a l’alcohol i realitzant conferències amb què pagar les despeses i les constants borratxeres als tuguris locals. A Thomas l’interpreta Rhys Ifans, capturant la irrealitat del seu estat ebri, amb John Malkovich en el paper d’un dels metges que el va tractar. Divendres 16, Verdi 5, 17.45 h. Dimarts 20, Verdi 4, 19.50 h. Divendres 23, Verdi 2, 12.00 h.

‘Només una vegada’

Un home és denunciat per maltractaments. Ell argumenta que no és un maltractador i que es tracta d’un malentès. La psicòloga del servei d’atenció a víctimes del maltractament de gènere que s’encarrega del cas és, al seu torn, assetjada pel marit d’una de les pacients. Guillermo Ríos adapta l’obra teatral del mateix títol escrita per Marta Buchaca, també responsable del guió del film, i Ariadna Gil encarna la Laura, la psicòloga desbordada per una feina que comença a afectar la seva vida privada. Dissabte 17, Verdi 1, 17.30 h. Diumenge 18, Verdi 2, 16.00 h. Dimarts 20, Verdi 3, 12.00 h.

‘Una canción irlandesa’

El dramaturg John Patrick Shanley ha dirigit només tres pel·lícules, molt espaiades en el temps: ‘Joe contra el volcà’ el 1990, ‘El dubte’ el 2008 i ara ‘Una canción irlandesa’. És una comèdia romàntica amb atractiu repartiment (Emily Blunt, Jamie Dornan, Jon Hamm, Christopher Walken), que gira entorn de la relació entre dos amants pertanyents a dues famílies enemistades a causa de la parcel·la que serveix de separació entre les respectives granges. Un ‘Romeo i Julieta’ en clau rural menor. Dissabte 17, Verdi 4, 17.30 h. Dilluns 19, Verdi 5, 12.15 h. Divendres 23, Verdi 4, 16.15 h.

‘El olvido que seremos’

La pel·lícula colombiana de Fernando Trueba, guanyadora del premi Goya a la millor producció iberoamericana. Javier Cámara interpreta Héctor Abad Gómez, metge i activista dels drets humans al convuls Medellín dels anys 70, assassinat per un grup de l’ultradreta. El film mostra el dia a dia del personatge, les relacions familiars i l’activisme polític, des de la moderació, que el va portar a convertir-se en una figura carismàtica. Basada en el llibre escrit per Héctor Abad Faciolince, fill del protagonista. Dimarts 20, Verdi 1, 19.15 h. Dimecres 21, Verdi 4, 11.30 h. 

‘Paolo Conte, via con me’

A través de l’arxiu personal guardat pel mateix Paolo Conte, aquest documental passa revista als moments més importants de la seva llarga trajectòria musical, més de mig segle dedicat a la composició i l’actuació. A més de Conte, apareixen al film l’actriu Isabella Rossellini, el comediant i director Roberto Benigni, el veterà cineasta Pupi Avati i el músic Vinicio Capossela, un dels continuadors de l’estil de cançó italiana desenvolupat per Conte. Dijous 15, Verdi 2, 18.00 h. Divendres 16, Verdi 2, 16.00 h. Dissabte 17, Verdi 5, 15.45 h. Divendres 23, Verdi 3, 18.00 h.