DISTINCIÓ

Olga Merino, Sara Mesa i Alejandro Zambra, candidats al IV Premi Biennal de Novel·la Vargas Llosa

El guardó, de referència per a la literatura en castellà, es decidirà el pròxim mes de setembre a Guadalajara, Mèxic

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els llibres dels espanyols Olga Merino, Sara Mesa, Juan Tallón i Rosa Montero formen part de la llista de 12 finalistes al IV Premi Biennal de Novel·la Mario Vargas Llosa que es fallarà durant la Biennal que tindrà lloc el pròxim mes de setembre a la Ciutat de Guadalajara, Mèxic. El premi, organitzat per la Càtedra Vargas Llosa i la Fundació Universitat de Guadalajara, sorgirà d’una llista més breu de cinc novel·les, els autors de les quals participaran en les activitats de la biennal.

Al costat de Merino, autora de ‘La Forastera’, i Sara Mesa amb ‘Un amor’ se situen autors llatinoamericans com l’argentina Selva Almada (‘No es un río’), el xilè Alejandro Zambra (‘Poeta chileno’), l’argentina Dolores Reyes (‘Cometierra’), el colombià Juan Gabriel Vásquez (‘Volver la vista atrás’) i el cubà Leonardo Padura, ‘Como polvo en el viento’, entre d’altres. Completen la llista les novel·les de Carmen Boullosa, Dolores Reyes, Santiago Gamboa i Fernando Butazzoni.

Amb la presència de Vargas Llosa

Notícies relacionades

Les activitats de la IV Biennal es realitzaran del 23 al 26 de setembre a la Universitat de Guadalajara. Un jurat presidit per l’escriptora i periodista Leila Guerriero escollirà el guanyador del premi dotat amb 84.000 euros. L’anunci es farà en la clausura del festival, on es comptarà amb la presència del Premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa i d’una vintena d’escriptors de parla hispana. En aquesta edició, es van presentar 412 novel·les. Els organitzadors han volgut destacar l’«altíssim nivell de les obres rebudes».

Al llarg de les seves diferents edicions, la Biennal s’ha consolidat com a referència per a les lletres hispanoamericanes. Les primeres dues edicions es van realitzar a Lima, Perú. El 2018, la Càtedra Vargas Llosa i la Fundació Universitat de Guadalajara van firmar un conveni perquè, amb el recolzament de la FIL Guadalajara en l’organització, tingués com a seu la ciutat de Guadalajara, Mèxic. La primera edició del certamen, el 2014, va recaure en ‘Prohibido entrar sin pantalones’ (Seix Barral), de l’espanyol Juan Bonilla; el 2016, a l’obra ‘Si te vieras con mis ojos’ (Alfaguara), del xilè Carlos Franz, i el 2019 —la primera edició realitzada a Guadalajara— en ‘The Night’ (Alfaguara), de Rodrigo Blanco Calderón.