Literatura

Els 25 millors autors joves en castellà, segons la influent revista ‘Granta’

Espanya, amb sis escriptors, és el país amb més firmes menors de 35 anys a la llista

Els 25 millors autors joves en castellà, segons la influent revista ‘Granta’
2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Des de fa 40 anys, la revista britànica ‘Granta’ (una reformulació d’una antiga revista estudiantil de Cambridge) està posant el focus sobre la literatura del futur. Fent prediccions d’acord amb el demostrat pels narradors joves que apunten alt. I no hi ha res millor per a les profecies que el seu compliment, com es va demostrar amb la primera llista elaborada per la revista, la dels millors escriptors joves britànics. Ja sigui perquè el nas dels editors era immillorable o perquè la collita de joves autors queia pel seu propi pes, el cert és que noms tan fonamentals en l’actualitat com Julian Barnes, Martin Amis, William Boyd, Pat Barker i Salman Rushdie van ratificar una elecció que, per si no fos prou, va quedar coronada pel premi Nobel a Kazuo Ishiguro. Més tard, la revista va tenir una cosa a dir respecte dels joves autors nord-americans i fa una dècada també ho va fer amb els escriptors en llengua espanyola, una tasca ingent si es té en compte que el marc d’acció és tot Llatinoamèrica i Espanya, dues entitats que tradicionalment no han tingut gaire contacte entre si. També cal especificar que el terme ‘jove’ s’ajusta a aquells escriptors nascuts a partir de l’1 de gener de 1985, és a dir, menors de 35 anys, que tinguessin almenys una novel·la o un llibre de contes editat o en fase de publicació.

La llista 2021 dels millors autors joves en castellà, que aquesta vegada ascendeix a 25 –l’anterior era de 22–, feta pública aquest dimecres, combina il·lustres desconeguts amb escriptors ja consolidats per al gran públic com la granadina Cristina Morales, la canària Andrea Abreu i l’equatoriana Mónica Ojeda, a les quals cal afegir a la xilena Paulina Flores, el mexicà –i net de Gabriel García Márquez– Mateo García Elizondo, el costa-riqueny però establert a Puerto Rico Carlos Fonseca i el madrileny Alejandro Morellón, primer espanyol a guanyar el premi Gabriel García Máquez de conte.

Espanya, la que més

Notícies relacionades

Quant als resultats i respecte a la llista del 2010, encapçalada per Espanya i l’Argentina, amb sis autors cadascuna, Espanya continua mantenint la supremacia amb sis noms, mentre que els argentins –amos d’una de les literatures més potents del planeta– en baixen tres. Però països amb poca presència llavors, com Mèxic, ascendeixen ara a quatre autors. mentre que Cuba, un país inexplicablement absent fa deu anys, obté una representació de tres. La gran sorpresa procedeix de l’Àfrica amb la inclusió d’Estanislao Medina Huesca, que posa en relleu l’oculta literatura en castellà de Guinea Equatorial.

El podi i la seva dosi d’arbitrarietat, és clar, no acontentarà tothom, ni tan sols el seu jurat, format pels novel·listes Horacio Castellanos Moya, Rodrigo Fresán i Chloe Aridjis, a més del cofundador de la revista ‘Granta’ en espanyol, Aurelio Major, Gabi Wood, directora de la fundació Booker, i Valerie Miles, impulsora del projecte. I és que, reconeixen, autors tan inqüestionables com l’espanyol Juan Gómez-Barcena o el mexicà Daniel Saldaña s’han quedat fora per haver nascut pocs dies abans del termini. A més, es lamenten que en l’anterior selecció no pogués entrar la imparable mexicana Valeria Luiselli perquè la seva obra es va començar a publicar poc després de tancar les deliberacions.

Temes:

Llibres