Guia de visualitzacions

Darrere dels passos del ‘Perseverance’: 10 pel·lícules i sèries sobre viatges a Mart

  • Seleccionem un grapat de propostes, disponibles en ‘streaming’, que fabulen sobre la possibilitat d’arribar al planeta vermell en una missió tripulada, aventurar-se a la seva colonització i, per descomptat, enfrontar-se als perills que pugui ocultar

Darrere dels passos del ‘Perseverance’: 10 pel·lícules i sèries sobre viatges a Mart
6
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

A principis del segle XX, l’astrònom nord-americà Percival Lowell estava totalment convençut de l’existència de canals artificials a Mart, creats per una civilització avançada amb l’objectiu de transportar l’aigua que extreia dels pols del planeta. Les atrevides teories de Lowell van liquidar el seu prestigi científic, però van agafar amb força en la imaginació popular i van servir d’inspiració iconogràfica a autors genuïnament ‘marcianòfils’ com H.G Wells (‘La guerra dels mons’) o Ray Bradbury (‘Les cròniques marcianes’).

Potser sigui per la seva proximitat o per les seves similituds amb la Terra, però el planeta vermell ha despertat des de sempre una estranya fascinació en la cultura popular, sigui en forma d’esfereïdora invasió marciana o d’èpic somni aventurer. Coincidint amb la il·lusionant arribada del ‘Perseverance’ al planeta vermell, seleccionem deu pel·lícules i sèries de ficció sobre viatges i missions de colonització a Mart; i per descomptat, els perills que pot amagar el seu aparent terra erm. Totes estan disponibles en ‘streaming’, cosa que explica plorades absències com ‘Misión a Marte’, de Brian de Palma, o el superdocusèrie ‘Mars’ de National Geographic.

‘Marte (The martian)’ (Ridley Scott, 2015)

Exultant entreteniment basat en la novel·la ‘El marciano’ d’Andy Weir en què Matt Damon, a tall d’enginyós nàufrag amb vocació de MacGyver, intenta sobreviure al planeta vermell sense gairebé recursos, després d’haver sigut donat per mort i abandonat per la missió espacial de la qual formava part. Sentit de l’espectacle i humor a dojo, en la pel·lícula més disfrutable de Ridley Scott. Va ser nominada a set Oscar, entre ells el de millor pel·lícula; tot i que el més marcià és que va guanyar el Globus d’Or en la categoria de millor comèdia o musical. Disponible a Apple TV+, Microsoft Store, RakutenTV i Google Play.

‘Planeta rojo’ (Anthony Hoffman, 2000)

O la conquesta de Mart, sota el sospitós eufemisme de la terraformació, dues dècades abans dels plans colonitzadors d’Elon Musk. Ens trobem en el (cada vegada més pròxim) 2050, la Terra està a punt del desastre ecològic i l’única esperança és emigrar al planeta vermell. Però el procés de terraformació va per mal camí, cosa que obliga a enviar una missió espacial a intentar esbrinar les causes del problema. El film va fracassar en taquilla, però té una nombrosa legió de fans que admira el seu infreqüent rigor científic. Disponible a Apple TV+, RakutenTV i Google Play

‘Los últimos días en Marte’ (Ruairí Robinson, 2013)

Tenim una confiança cega que el ‘Perseverence’ aconseguirà descobrir vestigis de vida en el passat llunyà de Mart. Però val més que la seva troballa tingui poc a veure amb el que es troba aquí un grup de científics. Just quan estan a punt de tornar a la Terra després d’un any de missió espacial a la base de Tàntal, descobreixen vida microscòpica en unes mostres rocoses. No saben, no obstant, que l’agent biològic té males intencions i que els acabarà convertint en zombis altament agressius. Compte, ‘Perseverance’. Disponible a Filmin i Prime Video.

‘Terraformars’ (Takashi Miike, 2016)

De les dues pel·lícules que el director japonès addicte a la feina va rodar el 2016, una d’aquestes era aquesta delirant adaptació de l’exitós manga homònim de Yū Sasuga. Atenció a la trama: mig segle després que la humanitat iniciés la terraformació de Mart amb molsa i escarabats, un grup de terraqüis de dubtosa reputació és enviat al planeta vermell per exterminar els insectes, ja que han evolucionat fins a convertir-se en intimidadores bestioles bípedes que odien a mort els humans. Un híbrid psicotrònic i ximple, cent per cent Miike, entre ‘Starship troopers’ i ‘Power rangers’. Disponible a Filmin i RakutenTV.

‘Rumbo a lo desconocido’ (Mark Elijah Rosenberg, 2016)

Un científic, un home sol, en una nau espacial amb destinació a Mart. Per al seu propòsit colonitzador porta amb si un artefacte creat per ell mateix capaç d’extreure, literalment, aigua de les pedres. L’enginy, no obstant, s’avaria i el científic, en lloc d’avortar la missió, s’embarca en l’obsessiva, gairebé homèrica, tasca d’intentar reparar-lo. En un lloc indeterminat entre ‘Marte (El marciano)’ i ‘Naves misteriosas’, compta amb la sempre estimulant presència de Mark Strong com a científic manetes al caire de la bogeria. Disponible a Google Play i Apple TV+.

‘Away’ (Diversos directors, 2020)

Més odissea íntima que aventura èpica, seguint l’estela emocional de ‘Gravity’, d’Alfonso Cuarón; ‘Interstellar’, de Christopher Nolan; ‘Ad astra’, de James Gray; o ‘First man’, de Damien Chazelle, la sèrie creada per Andrew Hinderake és un melancòlic drama espacial sobre la primera missió tripulada de la NASA a Mart. Aquí seguim l’astronauta Emma Green (Hilary Swank), líder d’una arriscada expedició espacial que haurà de bregar tant amb els riscos inherents del viatge al planeta vermell com amb els sentiments de pèrdua de tot el que ha deixat a terra. Malgrat els seus notables valors, Netflix va anunciar a l’octubre que no hi hauria segona temporada. Disponible a Netflix.

‘The first’ (Diversos directors, 2018)

Beau Willimon, creador de ’House of cards’, el 2018 es va embarcar en aquesta ambiciosa sèrie sobre la primera missió tripulada a Mart. Com a ‘Away’, l’acció que proposava era més d’indagació interior que d’èpica aventurera, i ni la presència de Sean Penn al capdavant del repartiment o d’Agnieszka Holland darrere de la càmera en el primer episodi van evitar que la cadena Hulu també la cancel·lés després de la primera temporada. En qualsevol cas, el temps ha donat a aquest drama, que en el seu moment no es va poder veure a Espanya, certa aura de necessària respectabilitat. Disponible a RakutenTV i StarzPlay.

‘El espacio entre nosotros’ (Peter Chelsom, 2017)

En aquest cas, el viatge és a la inversa: de Mart a la Terra. Basada en un conte del controvertit Robert A. Heinlein, autor de ‘Las brigadas del espacio’, es tracta d’una ensucrada història d’amor juvenil entre un jove nascut i criat en una colònia de Mart i una noia de la Terra a qui ha conegut a través d’un xat d’internet. El jove, per raons mèdiques –el seu cor no resistiria la gravetat terraqüia–, no està autoritzat per sortir del planeta vermell, però l’amor que sent és massa fort i s’embarca, sense permís, en un viatge d’amor i descobriment en què l’emoció sensible i les llàgrimes estan garantides. Localitzable a YouTube.

‘El astronauta’ (Stuart Gillard, 1997)

Notícies relacionades

Les missions a Mart, en general, estan reflectides en el cine i la televisió amb to greu: els riscos del viatge, la transcendència històrica i les amenaces invisibles donen poc peu a les rialles. Aquesta producció familiar de Disney és una estranya excepció quan comèdia estrident i esbojarrada sobre una expedició científica al planeta veí per part d’un equip d’astronautes format, entre d’altres, per un programador de ‘software’ pocatraça i un ximpanzé ensinistrat. Disponible a RakutenTV.

‘Capricorn u’ (Peter Hyams, 1977)

D’acord, l’acció d’aquesta fita de Peter Hyams (‘Atmosfera zero’) no transcorre a Mart, sinó a la Terra. Però aquest és precisament el quid de la qüestió: el primer viatge tripulat al planeta vermell està abocat al desastre per una fallada tècnica fatal, però la NASA es nega a avortar la missió i prefereix enganyar el món emetent per televisió un fals aterratge rodat en un estudi de televisió. Una obra de culte, a reivindicar més que mai, d’aquest excitant subgènere que va ser el ‘thriller’ de conspiranoia, manipulació i mentida governamental als Estats Units dels anys 70. Disponible a Filmin.