Dol en la cultura

Mor Jürgen Müller, cofundador de La Fura dels Baus

  • El creador alemany, que va arribar a Barcelona als anys 70, feia un temps que estava malalt tot i que continuava actiu a la seva manera

Mor Jürgen Müller, cofundador de La Fura dels Baus
1
Es llegeix en minuts

Jürgen Müller, cofundador de La Fura del Baus, va morir aquest divendres. Feia temps que lluitava contra una malaltia, tot i que seguia actiu a la seva manera, sempre fidel a l’esperit de la companyia que el 2019 va complir el seu 40 aniversari i a la qual a ell li agradava definir com «un fenomen sociopolític» atesa l’absència d’un únic director. 

Igual que el ‘tricicler’ Paco Mir, l’actriu Silva Marsó i l’actor Enric Ases, Müller –creador, director, artista...– es va formar a la primera Escola de Mim i Pantomima a l’Institut del Teatre, creada el 1976 gràcies als aires de canvi en la incipient democràcia i l’efervescència cultural.

Nascut a Weiterdingen (Alemanya) el 1955, va arribar a Barcelona en els anys 70 per estudiar mim i dansa contemporània. Va perfeccionar el llenguatge escènic multidisciplinari, basat en el predomini del cos, tan típic de La Fura. Va participar en la creació i interpretació dels primers espectacles del grup, que també es va consolidar a nivell internacional, creant el llenguatge ‘furer’.

Notícies relacionades

Müller va dirigir propostes tan diverses com macroespectacles o teatre digital, a més d’haver exercit freqüentment com a docent en diferents tallers de llenguatge ‘furer’.

‘Infierno sabroso i Game over’ són algunes de les seves obres més destacades.