Revisionisme cultural

Quan Disney+ va censurar el darrere de Daryl Hannah

  • La plataforma en ‘streaming’ ha retocat nombroses escenes, situacions i diàlegs per evitar possibles incorreccions i polèmiques. Aquests en són alguns exemples

Quan Disney+ va censurar el darrere de Daryl Hannah
5
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

A la formidable comèdia romanticofantàstica ‘1,2,3… splash’, Daryl Hannah interpretava una sirena de la qual quedava perdudament enamorat Tom Hanks. En un moment de la pel·lícula, l’estilitzada ondina feia un petó a l’atribolat jove i es posava a córrer despullada per la sorra per capbussar-se a l’oceà. En la carrera es podien distingir les natges de l’actriu, tapades en part per la seva llarga melena rossa. Poc després, la sirena tornava a terra i es passejava per l’Estàtua de la Llibertat sense saber el que és la roba fins a ser detinguda per exhibicionisme. Les dues escenes, no obstant, són lleugerament diferents en la versió de la pel·lícula de 1984 de Ron Howard, disponible avui a la plataforma Disney+: a la primera, un bast pedaç amb CGI fa créixer la mata de cabells de Hannah fins a ocultar l’últim centímetre del seu darrere; a la segona, un encara més tosc zoom digital talla el pla abruptament per impedir que es vegi res per sota de la rabada.

‘1, 2, 3… splash’ era la primera pel·lícula que va llançar Touchtone Pictures, segell creat per Walt Disney Studios amb l’objectiu d’arribar a audiències una mica més adultes. En la seva estrena als Estats Units, va rebre la classificació PG, això és, per a més grans de 10 anys, a causa d’aquestes escenes de nuesa i alguna paraula malsonant. Amb els dos retocs digitals, descoberts fa alguns mesos per la sagaç tuitaire Allison Pregler, la pel·lícula ha pogut rebaixar el llistó i passar a ser apta per a més grans de 6 anys en els seus visionaments a Disney. En qualsevol cas, i més enllà del guany d’un ‘target’ infantil més gran, els usuaris de la plataforma van mostrar la seva incredulitat a les xarxes davant un pedaç titllat de ridícul, timorat i innecessari.

La de ‘1, 2, 3... splash’ no és, ni de bon tros, la primera o única manipulació de Disney de productes audiovisuals una vegada recalen a la seva plataforma. Per la companyia, conscient que la major part del seu públic és infantil o juvenil, resulta primordial que el material que posa a la seva disposició sigui com més innocu millor per evitar ferir sensibilitats o generar incòmodes debats socials (racisme, sexisme, desigualtat) que puguin perjudicar-lo en la seva lluita amb Netflix pel palmarès de l’‘streaming’. En aquest cas, no es tracta tant d’eliminar pel·lícules històriques del catàleg infantil per continguts i situacions inapropiats o inacceptables, com ‘Dumbo’, ‘Peter Pan’ o ‘Los aristogatos’, sinó de corregir o matisar, a tall d’autocensura quirúrgica, possibles ‘impureses’ o incorreccions en productes més o menys actuals. Adaptació als temps, es podria dir.

En realitat, que Disney reediti alguns dels seus continguts previs no és una novetat. Ja va passar al seu dia amb les edicions casolanes en VHS i DVD de ‘La sireneta’ (1989), ‘Aladí’ (1992) o ‘Space jam’ (1996), per posar-ne tres exemples, en els quals es van eliminar algunes frases o escenes considerades poc adequades per als nous temps. Però és ara, amb l’esclat de la seva plataforma de ‘streaming’, amb gairebé 60 milions de subscriptors, i l’entorn sempre vociferant i polemista de les xarxes socials, quan el debat sobre el sentit o la conveniència d’aquesta autocensura, no sempre fàcil d’entendre,brota amb tota la força. «¿El que marca les qualificacions i la censura de Disney+ és un nen de cinc anys?», es preguntava un tuitaire després que transcendís que l’escot de Maria Canals-Barrera havia sigut pixelat en una escena de ‘Los magos de Waverly Place’ (2007-2012), on l’actriu interpretava la mare de Selena Gómez. El pixelat ja va sortir al seu dia en la seva emissió a Disney Channel i es va reproduir quan la sèrie va ser pujada Disney+.

De ‘Toy story 2’ a ‘Los Simpson’

‘Toy story 2’ (1999), per exemple, també va caure en mans de la correcció per ingressar al catàleg de Disney+. En una escena postcrèdits de preses falses, Woody girava una capsa i descobria al seu interior Oloroso Pete conversant amb dues nines Barbie, a les quals, amb veu seductora de vell verd, prometia un paper en la següent entrega de la sèrie. Una situació i una frase inacceptables en l’era del #MeToo que avui només està disponible en vells VHS i DVD de la pel·lícula de John Lasseter per a Pixar.

Més subtil, estranyament recargolat, va ser el retoc que Disney+ va aplicar a la seva fabulosa sèrie animada ‘Gravity falls’ (2012), denunciada a Twitter pel seu propi creador, Alex Hirsch: un dels personatges, l’oncle Stan, solia anar cobert amb un gorro de fes de color granat on hi havia estampada una mitja lluna daurada. Doncs bé, la plataforma va fer esborrar la petita falç del gorro a totes i cada una de les aparicions de l’oncle Stan, probablement per evitar qualsevol connotació política, fos quin fos, del símbol. 

Notícies relacionades

El catàleg de Disney+, en què tant apareixen els clàssics de la casa mare de Mickey Mouse com els universos (expandits) de ‘Star Wars’ i Marvel, és una immensa volta on també reposen les 32 temporades de ‘Los Simpson’. Però falta un capítol dels 692 emesos fins ara, una tara que ja venia de Fox abans que l’adquirís Disney. Es tracta del primer episodi de la tercera temporada, en el qual, tot i que no va ser acreditat de forma oficial, Michael Jackson va prestar la seva veu per a un divertit ‘cameo’ musical amb Homer Simpson. Després de l’emissió a HBO del documental ‘Leaving Neverland’, amb dures acusacions d’abús sexual cap al descavalcat ‘Rei del pop’, Fox va decidir eliminar el capítol, que Disney, per descomptat, no ha reposat ni, segurament, reposarà.

En el dia d’avui, i malgrat la progressiva esterilització de continguts per part de Disney+, el penis de Bart Simpson continua apareixent a ‘Los Simpson: la película’, «bones notícies per als amants de la llibertat, segons el tuitaire Matt Ferrari»:

Temes:

Disney+