Tintín, a la recerca d’un nou rècord en subhasta

  • Una portada original d’‘El lotus blau’, guardada com un tresor per Casterman, editor d’Hergé, és la peça estrella d’una àmplia licitació d’obres de l’univers del famós reporter de còmic a la casa Artcurial

  • El dibuix, on es veu Tintín i Milú emergint d’un gerro davant un drac vermell, podria superar el rècord mundial de 2,6 milions d’euros a què ja va arribar una altra il·lustració de l’heroi del tupè el 2014

Tintín, a la recerca d’un nou rècord en subhasta
3
Es llegeix en minuts

La portada original d’‘El lotus blau’, cinquè àlbum de Tintín, l’intrèpid reporter creat pel dibuixant belga Hergé, es posa a la venda aquest dijous a París en una subhasta en què promet superar el rècord mundial de 2,6 milions d’euros que ja va obtenir un altre dibuix original de l’heroi del tupè el 2014.

Es tracta de la coberta que Georges Rémi, més conegut com a Hergé, va crear el 1936 per a ‘El lotus blau’, descartada llavors pel seu editor, Casterman, ja que la tècnica de color que requeria la seva reproducció era molt costosa.

Una pàgina de 34 centímetres d’ample per 34 centímetres de llarg que el dibuixant va regalar a Jean-Paul Casterman, fill de l’editor, i que aquest va guardar amb cura i afecció fins a la seva mort, el 2009.

Al gerro amb Milú

En la il·lustració, realçada amb tinta negra, guaix i aquarel·la sobre paper, apareix el petit reporter sobre un fons negre, dins d’un gerro de porcellana i al costat del seu inseparable company Milú, espantats davant la presència d’un enorme drac vermell.

El responsable de còmics de la casa Artcurial, Éric Leroy, n’ha estimat el preu entre 2 i 3 milions d’euros, tot i que considera que per la seva importància i simbolisme hauria de sobrepassar amb escreix el resultat de la venda el 2014 d’una doble pàgina en blanc i negre amb dibuixos de Tintín.

La venda d’aquesta pàgina, també a Artcurial, va obtenir 2,6 milions d’euros (3,6 milions de dòlars), la quantitat més gran aconseguida fins ara per una il·lustració de còmic.

Àlbum mític

‘El lotus blau’ és un àlbum mític perquè és la primera vegada que Hergé coneix el principi i final de la seva història abans de començar a dibuixar», explica Leroy a Efe. La seva creació va suposar, a més, la primera tasca de documentació per part del creador belga, mort el 1983.

«El 1935 coneix un estudiant de Belles Arts xinès, Zhang Chongren, que li parla del seu país. Per primera vegada pren consciència que no pot explicar qualsevol cosa als seus lectors, que ha de prestar atenció a la seva història. És el primer còmic europeu madur, m’atreveixo a dir», assenyala l’especialista.

És també l’última portada que Hergé va treballar en color, ja que a partir de la seva publicació va passar a dibuixar-les en blanc i negre. ‘El lotus blau’ va arribar finalment al gran públic amb un drac negre i un fons vermell i la seva trama se situa a la Xina, concretament a Xangai, on Tintín mirarà de resoldre un enigma i d’acabar amb una xarxa de traficants d’opi.

Obra d’art

L’aquarel·la, considerada una autèntica obra d’art, és la peça estrella d’una subhasta més àmplia sobre l’univers de Tintín, que inclou fins a 200 lots amb dibuixos en colors, blanc i negre, dedicatòries i àlbums en edició original.

Leroy defensa que és la il·lustració «més important que ha arribat al mercat privat» i apunta que Casterman mai va poder imaginar el preu estratosfèric que podria assolir, com sí que han pogut apreciar els seus descendents, que l’han posat a la venda.

Notícies relacionades

«Quan li vaig demanar que la vengués als anys 90 em va dir que era molt important per a ell perquè era un regal d’Hergé. Era la nineta dels seus ulls, la va guardar fins a la seva mort», afegeix Leroy.

Entre els interessats a adquirir-la hi ha nostàlgics, apassionats de les aventures de Tintín i col·leccionistes d’art, que consideren els dibuixants de còmics autèntics precursors de l’art contemporani.

Temes:

Tintín Còmic