A casa teva

10 pel·lícules de Prime Video per convertir el teu fill adolescent en un cinèfil

Seleccionem un grapat d’apostes per disfrutar a la plataforma durant l’onada de fred o mentre durin les restriccions

10 pel·lícules de Prime Video per convertir el teu fill adolescent en un cinèfil
3
Es llegeix en minuts
Quim Casas

L’oferta de la plataforma és generosa, així que convé fer un repàs ràpid per destacar 10 títols, clàssics i moderns, independents i pur Hollywood, tan adequats per als pares com per instigar la cinefília dels fills.

1. ‘L.A. Confidencial’

Adaptació d’una novel·la de l’insurgent James Ellroy, l’‘enfant terrible’ de la novel·la negra, dirigida per Curtis Hanson. Una història policíaca de violència i corrupció al Los Angeles del 1950 plantejada amb una pàtina retro: Kim Basinger té en el film un look i un pentinat similars als de l’actriu Veronica Lake. Llavors encara no eren tan coneguts, però el tercet protagonista és d’upa: Russell Crowe, Guy Pearce i Kevin Spacey.


2. ‘Brazil’

Terry Gilliam en estat pur: una fantasia distòpica en fascinants decorats ‘steampunk’, atapeïda d’enginyoses idees visuals i del particular sentit de l’humor del membre nord-americà dels Monty Python. L’enfrontament de Gilliam amb els productors és llegendari, i tot i que el film no es va estrenar en el muntatge que volia el seu director, continua sent una de les grans obres de la ciència-ficció moderna.


3. ‘Blade runner 2049’

Més ciència-ficció creativa, en aquest cas amb la continuació, 35 anys després, de ‘Blade runner’. El seu director, Dennis Villeneuve –l’artífex de l’actual versió de ‘Dune’ – sabia que superar l’original era molt difícil. Per això se’n distancia per oferir un relat més fred i cerebral, però fascinant, al voltant d’un nou caçador de replicants (Ryan Gosling) enfrontat a dilemes similars amb els que es va enfrontar Harrison Ford.


4. ‘The Florida Project’

4. ‘The Florida Project’Una de les sorpreses més estimulants de fa tres temporades. Diversos personatges, entre els quals destaca una nena de sis anys, la seva mare i el gerent d’un motel, passen l’estiu en aquest establiment, molt a prop de Disneyworld, un mite potser no tan inabastable per a elles i ells. Les peripècies quotidianes, entre divertides i amargues, serveixen de fons per retratar els efectes de la crisi econòmica.


5. ‘Ciudadano Kane’

5. ‘Ciudadano Kane’També hi ha d’haver espai per a tot un clàssic com el primer llargmetratge d’Orson Welles, el visionament del qual es pot combinar amb el de ‘Mank’ –a Netflix–, la història del guionista que va escriure ‘Ciudadano Kane’. Amb el magnat William Randolph Hearst en el punt de mira, la pel·lícula reconstrueix com si fos un puzle la vida personal i professional d’un gran triomfador que sempre va estar sol.


6. ‘El Padrino’

6. ‘El Padrino’Primera de les tres pel·lícules que Francis Ford Coppola va dedicar a la família mafiosa dels Corleone, amb Marlon Brando com el vell padrí i Al Pacino i James Caan com alguns dels seus fills. Un gran fresc i una de les millors aproximacions que s’han fet mai a l’hampa italoamericana. Les seves tres hores passen com un sospir. A Prime Video està també disponible ‘El padrino II’, igual de bona (o millor per a alguns).


7. ‘Relatos salvajes’

7. ‘Relatos salvajes’Coproduïda per la firma de Pedro Almodóvar i guanyadora del Goya a la millor pel·lícula hispanoamericana. El seu director, l’argentí Damián Szifrón, explica sis històries independents plenes d’un humor negre, devastador i cruel, en les quals els seus protagonistes s’enfronten per diferents raons a situacions límit de violència i humiliació. Diversos ‘dies de fúria’ junts, però amb molt sarcasme.


8. ‘1917'

8. ‘1917'Sam Mendes (‘American beauty’) dirigeix en un únic pla seqüència digital un relat bèl·lic ambientat a les trinxeres i camps a través, en el moment àlgid de la Primera Guerra Mundial. Amb elements visuals heretats de ‘Camins de glòria’, de Stanley Kubrick, el pla seqüència únic serveix per submergir-nos en una experiència molt similar a les que proposen els videojocs.


9. ‘La huella’

Notícies relacionades

9. ‘La huella’El veterà Joseph Leo Mankiewicz, responsable de títols clàssics com Tot sobre Eva’ i la descomunal ‘Cleopatra’, va tancar la seva carrera amb aquesta peça de cambra, d’evident origen teatral, sustentada en un treball superlatiu dels seus dos actors únics (Michael Caine i Lawrence Olivier), el frenesí dels seus diàlegs i els intel·ligents girs narratius que condueixen a una sorpresa final. Per assaborir trama i interpretacions.


10. ‘Lost in translation’

10. ‘Lost in translation’La segona pel·lícula de Sofia Coppola és un relat molt apreciable sobre dos personatges solitaris que s’ajuden mútuament en la solitud d’un Tòquio massificat i tecnificat. Scarlett Johansson començava a destacar com a actriu ‘indie’ –dos anys abans havia protagonitzat ‘Ghost world’-, i el seu oponent masculí, Bill Murray, va trobar amb aquest film l’impuls definitiu per rellançar la seva carrera després d’haver sigut un dels populars caçafantasmes.