un mite musical

Maradona, geni per a mil cançons

De la peça universal d'Andrés Calamaro a la seva incursió en la música trencant un duo indivisible com Pimpinela. Coses de mags.

rodrigo-le-canta-a-diego-en-cuba-versus-youtube

rodrigo-le-canta-a-diego-en-cuba-versus-youtube

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Es canta als éssers especials. Als que creen. Als que impacten. A Maradona el van cantar molts, coneguts o desconeguts. Un nen davant el televisor o un estadi sencer. Músics experts, curosos, o fanàtics enarborant bufandes.7 Potser d’aquests últims són les que més apreciava: aquestes espontànies que surten del cor. La llista de cançons és llarguíssima. Amb temps, es pot bussejar per internet i trobar peces que, d’una manera o una altra, citen el Pelusa. Hora i hores per disfrutar de la seva eternitat. 

[Segueix en directe les últimes notícies i reaccions a la mort de Maradona]

Maradona ha mort als 60 anys havent inspirat grapats de cançons cultes i de barra. I tot a través del seu art amb la pilota, sobrenatural, que el va convertir en un creador de moments inoblidables i imatges icòniques. A Barcelona, per exemple, el seu mite va enlairar-se com a imatge del festival de música avançada Sónar

A continuació, cinc cançons sobre la seva figura:

1) ‘Maradona’, d’Andrés Calamaro

Potser és la cançó més popular sobre l’astre argentí. D’Andrés Calamaro, amic del ‘10,’ resumeix molt bé la relació de l’Argentina amb El Diego. Un recolzament incondicional. La cançó és plena de missatges en aquest sentit. «Es la Biblia junto al calefón», canta l’argentí. 

2) ‘La mano de Dios’, de Rodrigo 

A l’Argentina no ets ningú si no tens un sobrenom. Maradona, ‘El Cebollita’, té la seva cançó més biogràfica a ‘La mano de Dios’, d’‘El Potro’ Rodrigo. No busquin un repàs vital crític, és adoració, un seguidor amb micro. «¿Si Jesús va ensopegar, per què ell no hauria de fer-ho?». Una gran cúmbia cantada a cop de cor. 

3) ‘La vida tómbola’, de Manu Chao

«Si yo fuera Maradona, viviría como él». L’exlíder de Mano Negra també va compondre una rumba per al Pelusa. L’hi va cantar en directe per a un documental. Maradona va somriure amb aquests versos: «Si yo fuera Maradona; saldria en Mondovisión; para gritarle a la FIFA; que ellos son el gran ladrón».

4) ‘Querida amiga’, de Pimpinela i Maradona

Maradona també es va passar a l’altre costat. De fet, ho va fer trencant una parella indivisible, Pimpinela. Coses dels mags. ‘Querida amiga’ (1986) és el resultat de la seva unió amb el duo argentí de balades. Una declaració d’amor a les mares. La seva, Doña Tota, va morir el 2011. 

Notícies relacionades

5) ‘Maradona, Maradona’, de Los Hermanos Calatrava

Maradona va marcar Barcelona. I Barcelona el va marcar a ell. Poc temps però molt intens. «El Barcelona piensa en seis ligas, ¡qué inocencia!», diuen Los Hermanos Calatrava en aquesta sàtira. Una mica de raó tenien: va aconseguir una Copa del Rei (1982/83), una Copa de la Lliga (1982/83) i una Supercopa d’Espanya (1983/84).