DISTINCIÓ LITERÀRIA

Miqui Otero guanya el premi El Ojo Crítico de narrativa

El jurat del guardó que atorga RNE destaca el paper de cronista de la Barcelona contemporània que l'escriptor ha consolidat amb 'Simón', la seva última novel·la

zentauroepp55276218 icult201006134414

zentauroepp55276218 icult201006134414 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan, a principis d’octubre, va arribar a les llibreries ‘Simón’, la quarta novel·la de Miqui Otero (Barcelona, 1980), el seu editor, Jan Martí, de Blackie Books, no podia deixar de compartir la seva íntima convicció que acabava de publicar un d’aquests llibres especials que d’alguna manera marquen una fita en la trajectòria d’una editorial. En menys de dos mesos, mentre el seu autor segueix encara embrancat en tasques de promoció, ‘Simón’ ja ha començat a confirmar que la intuïció de Martí anava ben encaminada. A un bon grapat de crítiques ditiràmbiques i unes vendes molt dignes de consideració (va camí d’arribar als 10.000 exemplars despatxats), Otero, de la mà de ‘Simón’, acaba de sumar-hi el premi El Ojo Crítico de narrativa que concedeix Ràdio Nacional d’Espanya. Probablement, no serà l’últim.

Els guardons de l’informatiu cultural degà de la ràdio espanyola van néixer fa 31 anys amb el doble objectiu de promocionar joves talents a l’inici de les seves carreres i de distingir el valor de trajectòries professionals ja consolidades. Aquest últim és el cas del premi a Miqui Otero, escriptor, professor i periodista (és columnista d’EL PERIÓDICO), que va debutar, com a novel·lista el 2010 amb ‘Hilo Musical’, títol al qual el van seguir ‘La cápsula del tiempo’ (2012), ‘Rayos’ (2016) i ara ‘Simón’, una ambiciosa i commovedora història d’auge i caiguda (i de moltes coses més) que passa revista a les últimes tres dècades d’història de Barcelona amb una mirada crítica però també sentimental.

La tradició de Marsé i Casavella

Notícies relacionades

El jurat, compost pels escriptors Alberto Olmos, Irene Vallejo (guanyadora del premi El Ojo Crítico de narrativa 2019), Ignacio Martínez de Pisón, Sara Mesa i Usé Lahoz i les periodistes Susana Santaolalla i Laura Barrachina, ha justificat la concessió del guardó a Otero «perquè al llarg de la seva trajectòria ha creat un univers propi, com demostra a la seva novel·la ‘Simón’, un retrat personal i literari de la Barcelona dels últims anys, una ciutat a què s’uneix com a cronista des d’una perspectiva contemporània, però entroncant amb la tradició de Marsé o Casavella» i ha destacat que l’última obra del novel·lista barceloní «és, a més, un homenatge als llibres, a la literatura com a força transformadora».

Miqui Otero s’uneix així al club dels distingits amb el premi El Ojo Crítico 2020, del qual ja formaven part María Dueñas, en l’apartat de música clàssica; La Estampida, de teatre; Laura Pérez, de còmic; Jesús Rubio Gamo, de dansa; Patricia López Arnaiz, de cine; el col·lectiu El Palomar, d’arts plàstiques, i C. Tangana, de música moderna. Falta el guardó de poesia, el guanyador del qual es donarà a conèixer en els pròxims dies.