INICIATIVA CULTURAL

EL PERIÓDICO anima els seus lectors a compartir la lectura de 'La maledicció de Hill House'

La novel·la de terror de Shirley Jackson és una aposta segura per a tota mena de lectors

El diari obre els seus comentaris perquè els lectors ens facin arribar les seves opinions de la novel·la

zentauroepp46138778 icult hill201028122805

zentauroepp46138778 icult hill201028122805 / Steve Dietl Netflix

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Per promoure la lectura i la conversa entorn dels llibres, EL PERIÓDICO llança una iniciativa que pretén centrar l’interès en una novel·la, llibre de relats o assaig que, per diferents motius, val la pena destacar i arribar al màxim de lectors perquè la disfrutin i la coneguin més a fons, si ja l’havien llegit. 

Comencem amb ‘La maledicció de Hill House’ (L’ Altra), de l’autora nord-americana Shirley Jackson (San Francisco, 1916-North Bennington 1965), tot un clàssic del terror publicat el 1959 que ha inspirat dues pel·lícules i una recent sèrie de televisió. A més, pròximament s’estrenarà ‘Shirley’ una pel·lícula inspirada en el fosc univers de l’autora en el qual Elizabeth Moss encarnarà Jackson. 

L’escriptora el 1956 amb els seus fills / Erich HARTMANN / MAGNUM

¿Per què aquesta novel·la? 

Perquè estem en el moment més propici a les lectures fantàstiques, especialment a les que estan poblades per fantasmes, per enfrontar-nos a les nostres pors. Però sobretot perquè és una novel·la magnífica per a tota mena de lectors.  

¿De què va? 

És la vella història de casa encantada. Per Stephen King, la millor de totes les que s’han escrit d’aquest subgènere. A més, el de Maine sempre ha dit que ‘Hill House’ havia sigut la inspiració directa d’‘El misterio de Salem’s Lot’ i una de les raons que el va impulsar a escriure en general.  

¿Quina és la trama? 

Un parapsicòleg reuneix en una vella mansió campestre tres personatges amb l’esperança que connectin amb les forces del més enllà. Una d’ells és Eleanor Vance, una dona de 32 anys, solitària i misteriosa que s’ha passat la vida cuidant la seva mare impedida i que, estranyament, se sent alliberada i amb una rara sintonia respecte al lloc, on comencen a succeir tota mena d’esdeveniments de difícil explicació.

¿Però què passa realment en ella? 

És difícil dir-ho perquè, atesa la subtilesa de Shirley Jackson, ni els personatges ni els lectors estan gaire segurs del que està passant, però sigui el que sigui, està afectant profundament els uns i els altres. 

Acabo de veure la sèrie. ¿No és un inconvenient, un espòiler, tractant-se d’una obra de misteri? 

En absolut, perquè la sèrie amb prou feines té en comú amb la novel·la la idea que la casa encantada és la veritable antagonista de la història.  

¿M’agradarà? 

Feu la prova. Aquest és el principi de la novel·la: «Cap organisme viu pot mantenir-se assenyat per gaire temps en condicions de realitat absoluta; fins i tot les aloses i la llagosta somien. Hill House, insana, s’alçava solitària contra els seus turons, contenint la foscor a l’interior; era allà des de feia vuitanta anys i podia estar vuitanta anys més. Dins les parets seguien dempeus; els maons, disposats en ordre; els terres eren ferms i les portes estaven prudentment tancades; el silenci jeia amagat en la fusta i la pedra de Hill House, i el que fos que rondés per allà, ho feia a soles».

¿A qui no el captiva aquest plantejament?

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO anima a llegir la novel·la, tant en castellà com en català, i que els lectors ens facin arribar les seves opinions, comentaris i sensacions sobre el llibre en l’apartat de comentaris del final d’aquesta notícia.

El llibre, editat per L’Altra en català, es pot aconseguir en préstec en la majoria de biblioteques en alguna de les edicions publicades i també a les llibreries, que continuen obertes malgrat les restriccions pel confinament.

Al comentar en aquesta notícia, presteu el consentiment perquè les vostres dades siguin tractades per PRENSA IBÉRICA MEDIA, SL amb la següent finalitat: Gestionar la vostra participació en el concurs «Exemplars de ‘La maledicció d’Hill House’», i poder contactar directament amb vós en cas de ser seleccionat, a més de poder contactar-hi per gestionar l’entrega del llibre. Per a més informació, consulteu la política de privacitat i les bases legals del concurs.
Vós en qualsevol moment podreu revocar els consentiments prestats i exercitar els vostres drets d’accés, rectificació, supressió i oposició, limitació del tractament, portabilitat de dades i a no ser objecte de decisions individualitzades automatitzades, dirigint comunicació escrita acompanyada de fotocòpia del DNI o document acreditatiu de la seva identitat i indicant el vostre domicili a efectes de comunicacions a la direcció protecciondatos@epi.es.