als 64 anys

Mor l'actor José Antonio Lobato, fundador del grup de teatre Margen

La major part de la seva carrera la va fer al teatre, tot i que també va participar en sèries populars com 'El Ministerio del Tiempo'

actor-2

actor-2

2
Es llegeix en minuts
David Orihuela

L’actor José Antonio Lobato (Soto del Rei, 1956) ha mort a Oviedo avui a les cinc de la matinada després de lluitar durant els últims temps contra la malaltia. El cos de l’intèrpret serà incinerat demà al Tanatori El Salvador. «La família vol intimitat», indica a l’esquela.

Lobato va desenvolupar una extensa i fructífera carrera al teatre. Cos i ànima del grup Teatro Margen, companyia amb més de quatre dècades de vida sortint a escena, Lobato va estrenar dues pel·lícules a la cartellera recentment: ‘Enterrados’, dirigida pel també asturià Luis Trapiello, amb un dramàtic paper de miner que se les sap totes, i ‘Vitoria, 3 de marzo’, en què encarnava un obrer veterà.

Tot i que la major part de la seva carrera respira teatre, Lobato també ha participat en sèries populars com ‘El Ministerio del Tiempo’ encarnant Armando Leiva, ‘Hospital Valle Norte’, ‘El Continental’, ‘La Catedral del Mar’, ‘Vientos de agua’ o ‘La Zona’. Actor tot terreny, Lobato va ser sempre un exemple àmpliament reconegut i admirat entre els seus companys de professió pel seu compromís amb el treball honest i pel seu gran companyerisme. Per a ell, el teatre sempre ha sigut un treball d’equip.

Notícies relacionades

Nascut a Soto de Rey el 1956, Lobato va estudiar al Conservatori Superior d’Art Dramàtic, Música i Dansa de Còrdova. El 1977 va unir vocació i talent amb noms com Arturo Castro, Etelvino Vázquez, Ceferino Cancio –que va ser qui li va posar el verí del teatre al cos–, Monchi i Miguel Ángel Granda per alçar el teló de Teatro Margen, del qual era actor i també administrador-director. La seva inconfusible i poderosa veu va ser familiar per a diverses generacions d’espectadors acostumats a escoltar-la i identificar-la en dotzenes de documentals, anuncis i treballs de doblatge. Entre els títols de la seva filmografia destaquen ‘El vivo retrato’, ‘Mi nombre es Sombra’, ‘Una pareja perfecta’, ‘El portero’ o ‘La torre de Suso’.

El 2018 va participar en el muntatge de la sarsuela ‘Luisa Fernanda’ que Emilio Sagi va estrenar amb gran èxit al teatre Campoamor. Hi ha un episodi de la seva infància que resumeix la seva passió per la interpretació: els seus pares eren grans cinèfils i el petit Lobato estava familiaritzat amb els noms de les estrelles de Hollywood. Quan un dia li van preguntar què volia ser de gran, va respondre: «Marlon Brando». Coses de la vida, dècades després Lobato «va treballar» amb Brando al doblar Karl Malden a ‘Un tipus dur’.

Temes:

Oviedo