PROPOSTES PER A L'ESTIU

Vuit sèries gelades i refrescants per alleujar l'onada de calor

Històries de foscor, glaceres i hipotèrmia en universos nevats com el de 'Fargo' poden ajudar a superar els pitjors trams de la canícula

Vuit sèries gelades i refrescants per alleujar l'onada de calor

Filmin

5
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En èpoques de xafogor, ¿realment volem deixar-nos contagiar per la calor dels altres? ¿I si a l’estiu la millor forma d’escapisme fossin les ficcions situades en llocs on no veuen gaire la llum del sol? Parlem, per exemple, dels països de l’anomenat ‘nordic noir’, amb els seus agents de policia embolicats en jerseis tous. O de l’univers de ‘Fargo’, on manen les parques i les gorres amb orelleres. De l’Àrtic i de l’Antàrtida. Sota aquestes línies reunim vuit recomanacions de sèries (totes disponibles en ’streaming’) ideals per alleujar l’onada de calor i refrescar aquestes tardes llargues d’estiu i les nits gairebé tropicals. ¿Històries de sol, platja i suor? No: millor de foscor, glaceres i hipotèrmia. Tremoleu a gust.

’Lilyhammer’, gàngster fora de lloc

La primera sèrie de Netflix no va ser ‘House of cards’, sinó la menys coneguda comèdia dramàtica Lilyhammer, producció coescrita i protagonitzada per Steven van Zandt, membre mític de l’E Street Band de Bruce Springsteen i del repartiment de Los Soprano. El seu personatge és una mica un transsumpte de Silvio Dante, però som lluny de Nova Jersey. Després de testificar contra un cap de la màfia, el gàngster Frank Tagliano entra en un programa de protecció de testimonis i demana que l’enviïn a Lillehammer, Noruega, bàsicament per com van muntar de bé allà els Jocs Olímpics d’hivern. Per descomptat, és incapaç de passar inadvertit, i quan arriba flirteja amb una professora de noruec o se salta alguns protocols per muntar un bar d’esports. Pel seu ambient i els seus personatges pintorescos, la sèrie pot recordar el clàssic nevat ‘Doctor en Alaska’. Disponible a Netflix. 


‘Fargo’, univers en expansió

¿Una sèrie basada en el clàssic dels Coen, però sense que hi estiguin involucrats de cap manera, tot i que hi apareguin acreditats com a productors executius (una simple formalitat legal)? La creació de Noah Hawley va ser objecte d’escepticisme en un primer moment, sobretot entre els cinèfils, però s’ha revelat, temporada rere temporada, com un experiment meritori; menys una simple còpia al carbó que una aventura nova amb paisatge reconeixible. A l’espera de la quarta temporada, postergada a causa de la Covid-19, se’n poden recuperar les tres primeres. La millor podria ser la tercera, en la qual Ewan McGregor brilla (doblement) com un parell de germans enfrontats per una nimietat. Disponible a Prime Video i HBO.


‘Atrapados’, una Islàndia omple d’estrelles  

La millor manera de justificar aquesta recomanació ha de ser deixant anar noms. S’ha de veure aquesta sèrie islandesa, efectiu thriller de tràfic humà i naturalesa desencadenada, perquè és en part obra de Baltasar Kormákur, un dels directors més reconeguts del país dels volcans i el gel. També perquè va llançar a l’estrellat Ólafur Darri Ólafsson, gran actor (en diversos sentits: mesura 1,89 metres) recentment vist com a president de la tele pública islandesa al Festival de la Cançó d’Eurovisió: La historia de Fire Saga. O perquè van firmar la seva música, agafeu-vos, l’enyorat Jóhann Jóhannsson i Hildur Guðnadóttir (Chernobyl, Joker), amb una mica d’ajuda de Rutger Hoedemaekers. Disponible a Movistar+.


‘Cardinal’, un ‘thriller’ adult

Desenvolupada per Aubrey Nealon (guionista de Flashpoint) a partir d’una sèrie de novel·les de Giles Blunt, aquest thriller canadenc sorprèn per la complexitat dels personatges i un estil visual realment cinematogràfic. Hi seguim les investigacions de l’obstinat detectiu d’homicidis John Cardinal (Billy Campbell, l’antic Rocketeer) i la seva companya Lise Delorme (Karine Vanasse, antiga hostessa de Pan Am) en la imaginària Algonquin Bay, amb seu real North Bay, al nord-est d’Ontario. En la quarta temporada, acabada d’estrenar, un cas de persones desaparegudes esdevé una onada d’assassinats. Disponible a Movistar+, Vodafone TV, Orange TV i Sky.


‘Ártico’, intriga vírica vibrant

Vagi per davant que aquesta sèrie gira entorn d’una trama vírica, una cosa que potser no ve de gust aquests dies. Si sou capaços d’acceptar aquest detall, la tensió (bona) us espera. És impossible deixar de banda l’oficial de policia Nina Kautsalo (Iina Kuustonen) i l’expert viròleg Thomas Lorenz (Maximilian Brückner) en el seu intent de resoldre una trama de tràfic humà complicada per un agent patogen temible. A més, és difícil trobar una sèrie de paisatge més blanc: aquesta producció finlandesa-alemanya se situa a Ivalo, petita localitat de la Lapònia finlandesa. Disponible a Movistar+, Vodafone TV, Orange TV i Sky.


‘Deadwind’, pura fórmula però inspirada

Aquesta sèrie finlandesa de Netflix segueix al peu de la lletra els paràmetres del nordic noir: la llum és tènue; els personatges somriuen poc; el que podria semblar, en principi, un cas aïllat d’assassinat oculta en realitat una trama de corrupció corporativa... És pura fórmula, d’acord, però funciona. Fins i tot podria dir-se que com poques vegades ho ha fet. Pihla Viitala (també vista a ‘Ártico’ com a germana de la protagonista) encarna amb magnetisme la detectiva d’homicidis Sofia Karppi, obligada a entendre’s amb un nou company, el més analític Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen), per resoldre el cas d’una treballadora social trobada enterrada al solar d’una obra. Fa només unes setmanes, l’1 de juliol, va arribar la segona temporada. Disponible a Netflix.


‘The Terror’, trajecte a la foscor

Notícies relacionades

L’adaptació del famós llibre de Dan Simmons es va fer pregar (va estar en desenvolupament des del 2013), però quan finalment va arribar, el 2018, no va defraudar, sinó que ens va volar el cap. El director, Edward Berger (‘Deutschland 83’), va explicar amb imatges poderoses (una versió de) l’expedició de l’explorador Sir John Franklin a través de l’anomenat Pas del Nord-Oest, el trajecte marítim més curt entre Europa i Àsia. Dos barcos de fusta, el Terror i l’Erebus, queden atrapats al gel sota una amenaça de formes desconegudes. Actors del pes de Jared Harris, Tobias Menzies i Ciáran Hinds posaven el seu talent natural al servei del terror sobrenatural. Disponible a Prime Video.


‘The head’, l’Antàrtida a Tenerife

Els germans Pastor (’Infectados’, ‘Hogar’) i Isaac Sastre escriuen aquest ‘thriller’ de terror situat en una base d’investigació científica a l’Antàrtida (en realitat, Islàndia als exteriors i un plató de Tenerife als interiors). Deu persones es queden allà a passar l’hivern i, a l’arribar la primavera, només en queda una; de la resta, set han mort i dues han desaparegut. S’haurà d’escoltar el testimoni de la doctora Maggie (Katharine O’Donnelly), encara que no sigui la més fiable del món: la pobra té una síndrome que inclou pèrdues de memòria i psicosi. Pel seu paisatge i la paranoia regnant, és inevitable pensar en ‘La cosa’, de John Carpenter, referència abraçada pels creadors: el visionament d’aquest clàssic de 1982 és tota una tradició a la base Polaris VI. Disponible a Orange TV.