cultura

El Museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols obre a la primavera de 2023

L'encarregat de dissenyar el nou espai és el despatx Nieto-Sobejano

zentauroepp54219797 icult200723164212

zentauroepp54219797 icult200723164212 / Cedida a l ACN

2
Es llegeix en minuts
EFE

El nou Museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols (Girona) obrirà a la primavera del 2023, segons ha informat aquest dijous l’ajuntament de la localitat, que ha presentat el projecte constructiu.

L’encarregat de dissenyar el nou espai és el despatx Nieto-Sobejano, que va ser el guanyador del concurs públic que es va convocar i que va rebre una vintena de propostes.  Nieto-Sobejano preveu la rehabilitació de l’interior del monestir que acull la instal·lació i la construcció d’una estructura de fusta a la plaça Abadia, a l’exterior, just on es va projectar l’antic claustre que mai es va arribar a edificar.

«L’objectiu és connectar els espais públics oberts de la plaça urbana amb els jardins del monestir, fomentant la relació entre arquitectura i paisatge», ha ressaltat l’arquitecte Enrique Sobejano. 

Fusta i jardins al sostre

Sobejano s’ha inspirat en altres museus, com el Peggy Guggenheim de Venècia, «en els quals l’espai exterior i interior estableixen una continuïtat». 

Així, a la plaça Abadia es construirà una estructura de fusta amb jardins al sostre que connectarà tots els espais de les futures instal·lacions. «Des d’allà es podrà anar a les sales expositives, a la botiga i als espais polivalents», ha afegit Sobejano, que ha detallat que la rehabilitació de l’interior –excepte la planta superior– serà la més complicada, perquè «haurà de semblar que no s’hi ha fet res». 

«Hem d’adaptar l’edifici a les necessitats del museu, com per exemple la climatologia que necessiten els quadros i l’accessibilitat, i hem de mirar si s’ha de reforçar algun element estructural, tot i que la nostra idea és que no canviï res a simple vista», ha detallat. 

L’alcalde de la població, Carles Motas, calcula que la rehabilitació de l’interior i la construcció de l’estructura de fusta costarà uns 7 milions d’euros. «De moment, tenim l’aportació d’1,2 milions d’euros de la Diputació de Girona. L’Estat i la Generalitat també s’han compromès a finançar part de les obres, però encara no n’han concretat la quantitat», ha assenyalat l’alcalde, que també ha reiterat que l’ajuntament aportarà la quantitat de diners que faltin per completar la intervenció.

Pintura catalana del XIX i XX

El futur Museu Thyssen allotjarà el fons permanent de la col·lecció de pintura catalana dels segles XIX i XX de Carmen Thyssen. 

Notícies relacionades

Segons el calendari previst per l’ajuntament, a finals del 2021 començaran les obres i duraran divuit mesos, tot i que, fins aleshores, es manté l’activitat estival que cada any es concreta en forma de mostra de quadros de la baronessa, absent en la presentació d’aquest dijous.

Aquesta vegada, l’exposició serà virtual a conseqüència de la crisi del coronavirus i es titularà ‘Josep Amat dialoga amb l’impressionisme’. La mostra inclou vint-i-un quadros en què els d’Amat dialoguen amb mestres de l’impressionisme com Pissarro, Guillaumin, Gauguin, Dufy, Louiseau i Potthast.  

Temes:

Museus