LITERATURA

Familiars i amics diuen un adeu confinat i íntim a Juan Marsé

Els rebrots a l'àrea metropolitana de Barcelona han condicionat el comiat de l'escriptor

zentauroepp54197831 barcelona 21 07 2020 icult ceremonia f nebre de despedida al200721182038

zentauroepp54197831 barcelona 21 07 2020 icult ceremonia f nebre de despedida al200721182038 / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’actual moment de la pandèmia, amb rebrots a l’àrea metropolitana de Barcelona, ha condicionat un adeu íntim a l’escriptor Juan Marsé, mort dissabte als 87 anys, i ha impedit l’homenatge que mereixia per la seva significació en la literatura espanyola de la segona meitat del segle XX.

Ni el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, ni el president de la Generalitat i antic editor, Quim Torra, s’han acostat aquest dimarts al tanatori de Sancho de Ávila de Barcelona, on ahir va quedar instal·lada la capella ardent de l’autor d’‘Últimas tardes con Teresa’ ‘Si te dicen que caí’. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, sí que s’hi ha personat al matí.

Lluny queden els homenatges multitudinaris que van rebre grans personalitats del món de la cultura barcelonina, des de l’editor José Manuel Lara Bosch a la soprano Montserrat Caballé, a l’actor Pepe Rubianes o l’escriptor i amic de Juan Marsé Terenci Moix, que va tenir fins i tot la seva capella ardent «laica» al mateix Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

«‘Rabos de lagartija’»

En la cerimònia, que ha tingut lloc a les 12.45 hores a Sancho de Ávila, s’han congregat familiars i un escàs nombre d’amics de l’escriptor a causa de les restriccions d’accés per la pandèmia de coronavirus.

Un dels seus nets –els seus «‘rabos de lagartija’», com li agradava dir a Marsé– ha llegit un autoretrat que el mateix autor va escriure en una cerimònia en la qual s’han projectat fotografies de Marsé, i l’editora de l’Agència Carmen Balcells Gloria Gutiérrez ha glossat la seva figura i la seva obra.

Notícies relacionades

La música també ha tingut un protagonisme en aquesta cerimònia íntima amb la cançó ‘Mediterráneo’, del cantautor Joan Manuel Serrat, present al funeral, igual com va fer ahir a la capella ardent.

Marsé i Serrat estaven units per una amistat nascuda als anys 60 i l’escriptor va col·laborar en la lletra de la cançó ‘Los fantasmas del Roxy’, escrita a partir del llibre de la seva novel·la ‘El fantasma del cine Roxy’, que havia publicat pocs anys abans. 

Temes:

Juan Marsé