QUÈ PODEU FER AVUI... A CASA

La tradicional Fira del Modernisme de l'Eixample torna en versió virtual

Ofereix espectacles, xerrades, tallers, concerts, exposicions i concursos a través de les xarxes socials

Aquesta edició està dedicada a Dolors Monserdà de Macià, escriptora i una de les pioneres del feminisme

eixample fm dreta 2020 baners-820x312-1-1

eixample fm dreta 2020 baners-820x312-1-1

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Una de les activitats habituals a Barcelona a principis de juny és la ja clàssica Fira Modernista, que converteix els carrers de l’Eixample en una rèplica de finals de segle XIX com si haguéssim entrat al túnel del temps. L’actual situació ha impedit que es pugui celebrar com de costum, però els veïns i les entitats no s’han rendit i han decidit reinventar-se perquè puguem disfrutar-la en una edició virtual des d’avui mateix i fins diumenge.

Imatge d’una edició passada de la Fira Modernista. / CARLOS MONTANYÉS

Aquest any estarà dedicada a reivindicar la figura de Dolors Monserdà de Macià (1845-1919), escriptora, poetessa, assagista, articulista, narradora i dramaturga que va ser la primera dona que va presidir uns Jocs Florals el 1909 i una de les precursores del feminisme. Hi haurà actes de tot tipus: xerrades, espectacles, tallers, concerts, exposicions i concursos que seran transmesos en directe a través de les xarxes socials de CorEixample a FacebookTwitter o Instagram o en altres canals especificats en el programa, que es pot descarregar aquí, i s’hi quedaran emmagatzemats per si desitgem consultar-los en un altre moment. Un altre dels seus objectius consisteix a donar visibilitat al petit comerç, un dels sectors que més ha patit aquests dies i que mereix tot el nostre recolzament.

Aquesta edició es dedica a l’escriptora Dolors Monserdà. / INSTITUT CATALÀ DE LES DONES

Música, xerrades i tallers

El menú d’avui s’inicia amb un concert dels alumnes i el professorat de l’escola A4Músics (17 hores); hi seguiran una conferència de la directora de l’Observatori Cultural de Gènere, M. Àngels Cabré Castells, centrada en la literatura en clau feminista i l’activisme de l’esmentada Monserdà (18 hores) i l’habitual pregó a càrrec de la doctora Sílvia Zamora, metge de família del CAP Roger de Flor. La jornada acabarà amb la projecció del documental Remedios Varo: tan imprescindible com invisible, de Toni Espinosa, responsable dels Cinemes Girona, que compleixen 10 anys, sobre aquesta pintora surrealista i artista gràfica catalana (20 hores).

Dijous s’obrirà amb un taller de massatge Tui Na, un mètode terapèutic xinès per alleujar el dolor, relaxar i activar la circulació sanguínia (11.30 hores), i la xerrada Com trobar la felicitat en temps de coronavirus a càrrec d’Hermínia Gomà, de l’Institut Gomà (12 hores). Igualment, podrem fer una ruta virtual pel barri (16 hores) i visitar una exposició a internet sobre les celebracions populars als carrers de l’Eixample (17 hores). L’escriptor Rafa Burgos parlarà de la història dels amos del passeig de Gràcia (18 hores); la filòloga Carme Mas, de la modernitat de Dolors Monserdà (19 hores), i hi haurà una conversa per Instagram amb una quiropràctica per preguntar sobre la salut, les emocions i el moviment (20.30 hores).

Rafa Burgos parlarà del seu llibre sobre els amos del passeig de Gràcia. / POL·LEN

Espectacles, concerts i vídeos

Divendres és un altre dia ple d’activitats amb xerrades com Mindfulness i coaching per a l’embaràs (10 hores), els tractaments per combatre la infertilitat femenina per mitjà de la medicina xinesa i l’acupuntura (11.30 hores), les propietats energètiques dels minerals (18 hores) o la lectura dramatitzada de textos de Monserdà, interpretats per tres actrius acompanyades per una pianista (20 hores). Podrem veure un reportatge sobre llocs curiosos de Barcelona (12 hores), assistir a un taller d’apoderament ecofeminista (15 hores) o fer experiments científics amb els alumnes del Sagrat Cor Diputació (16 hores). Però també hi ha espectacles com Somriu (17 hores) amb el contacontes i actor Santi Rovira, que ofereix animació, cançons, balls i jocs en una història plena de fantasia; fer una visita virtual a la Casa de Madrid de Barcelona, on ens espera un concert de l’Orquestra Laud’Ars (21 hores), o assistir a un recital dels joves del Casal La Dreixa (22 hores).

Cartell de l’espectacle ‘Somriu’, de Santi Rovira.

Notícies relacionades

Dissabte podrem aprendre moltes coses: com gestionar les nostres emocions després del confinament (9.30 hores), ballar la dansa del ventre (13 hores), endinsar-nos en l’apassionant món del caviar (14.30 hores), descobrir l’art xamànic i l’eina terapèutica de la lectura de vidres (18 hores) o conèixer-nos a nosaltres mateixos (19 hores). L’apartat de concerts s’obrirà amb el recital dels alumnes de l’escola Passatge (12 hores) i es tancarà amb una altra actuació del Casal de Joves La Dreixa (22 hores). Podrem veure els vídeos del ball que han fet els veïns a Obrim el teló (16 hores) o el que celebra els 20 anys de la Mostra d’Art Jove Escolàpies Llúria amb pintures de comerços del barri, fotografia, ball i teatre (20 hores); es divulgarà el projecte A les escoles s’ensenya a valorar els jardins urbans (15 hores), i la tarda es dedicarà a un joc o concurs que prèviament s’haurà escollit per les xarxes socials (16.15 hores).

Es parlarà del projecte per valorar els jardins urbans. / AJUNTAMENT DE BARCELONA

Final de festa

I així hem arribat al final, diumenge, amb un taller sobre cuina (11 hores), la projecció d’un vídeo sobre la sepultura creada per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch perquè descansessin les restes de Dolors Monserdà (12.15 hores), xerrades per preparar-se per a la situació laboral que ens espera (10 hores) o la medicina xinesa (12.30 hores), una classe de zumba amb els nois de l’agrupament escorta Champagnat (17 hores) o el concert virtual de la banda Los Vecinos (20 hores). També serà el moment d’entregar els premis de la iniciativa La vida als patis i balcons, un concurs per estimular la imaginació en aquests dies i veure un videomuntatge que resumeix els treballs presentats (19.30 hores). Una setmana plena d’activitats per a tots els públics gràcies a l’esforç i afany d’un barri que no es rendeix fàcilment.

Cartell d’aquesta iniciativa del barri.