CRÍTICA DE LLIBRES

'L'hora dels hipòcrites': càstig als magnats

Petros Màrkaris enfronta Jaritos contra una banda terrorista molt particular

zentauroepp48399649 petrus markaris200526121505

zentauroepp48399649 petrus markaris200526121505 / ALVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
Marta Marne
Marta Marne

Crítica literaria

Especialista en Gènere negre

Ubicada/t a Lleó

ver +

Poc li permeten disfrutar a Kostas Jaritos de l’alegria del naixement del seu net Lambros. Mentre celebra la seva acabada d’estrenar condició d’avi amb els seus companys, rep l’avís que un poderós hoteler, Paris Fokidis, ha sigut assassinat. I no de qualsevol manera: ha mort a causa de la detonació d’una bomba en el seu cotxe. Tot apunta, pel mitjà utilitzat, que es deu tractar d’una organització terrorista, però hauran d’esperar diverses hores a rebre un comunicat sobre això. I qui reivindica aquest acte serà un grup autodenominat  ‘Exèrcit Nacional d’Idiotes’.

Notícies relacionades

‘L’hora dels hipòcrites’ és ja la dotzena entrega sobre el comissari Jaritos que publica Petros Màrkaris. Si una cosa aconsegueix atrapar una vegada i una altra els seus lectors és aquesta petita porta que deixa oberta al domicili de Kostas, i que ens permet veure com és la quotidianitat d’una família grega. Les enormes quantitats de menjar que ingereixen per sopar –i que cap nutricionista recomanaria–, la rellevància de les relacions i reunions familiars o els problemes econòmics del país, que ja formen part del dia a dia.

A les novel·les de Màrkaris no prioritza tant la importància i la pulcritud de la trama –tot i que la tenen– com el compromís polític de l’autor. El títol i l’inici, amb un important home aniquilat, ens donen bones pistes de quin camí prendrà la novel·la: la denúncia de tots aquells farsants, empresaris altruistes, que juguen a fer creure els seus conciutadans que són capaços de fer alguna cosa per algú més que no siguin ells mateixos. Un joc que funciona més sovint del que ho hauria de fer.