Llibres il·lustrats

Sendak, el Max i els monstres

L'autor nord-americà Maurice Sendak va crear a través dels seus contes infantils un imaginari únic que sedueix generació rere generació

'Allà on viuen els monstres' és la seva obra més celebrada, però editorials com Kalandraka han recopilat gran part dels seus contes

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

El Max és valent i rebel, l’energia el desborda i és impossible no vibrar amb la seva ona expansiva a partir de les il·lustracions que Maurice Sendak va fer cèlebres al seu llibre Allà on viuen els monstres.

El Max, amb la seva disfressa de llop, s’escapa de casa en un acte de rebuig de l’autoritat i es capbussa en la vida salvatge, poblada d’animals monstruosos, que tant anhela. Aquest costat que batega dins de cada nen i dels que no ho són tant, que vol trencar amb les convencions i crear del no-res nous jocs, entreteniments, una vida diferent.

Maurice Sendak (Brooklyn, Nova York, 1928 - Danbury, Connecticut, 2012) va captar com ningú aquest esperit rebel i va enlluernar tots els públics amb la seva obra plena de fantasies i fugides oníriques, amb la nit i la lluna com a còmplices moltes vegades, amb el pressentiment del que està prohibit al girar cada pàgina.

És el secret que ha fet que un conte de 1963 hagi seduït generacions de nens al marge dels nous gustos i modes. Influït per l’expressionisme abstracte però també pel dibuixant de vinyetes Winsor McCay i el seu Little Nemo, la tradició de contes infantils que brolla de Hansel i Gretel va portar Sendak a una formulació captivadora que connecta amb la set d’aventures infantil i l’amalgama de sentiments que domina els més petits.

Allà on viuen els monstres va ser traslladada al cine el 2009 pel director Spike Jonze però l’experiència no queda aquí, forma part d’una trilogia a descobrir per als que vulguin aprofundir en la seva obra. A la cuina, de nit, de 1970, relata el somni d’un nen que es deleix per unes postres d’una pastisseria i emprèn un viatge nocturn per cuinar i tastar el dolç. I a Allà fora és una altra variació del viatge, aquesta vegada és un rescat: la nena Ida surt amb els seus germans a buscar la seva germana petita, que ha sigut raptada per uns follets que se la volen quedar.

Notícies relacionades

Més enllà de la trilogia, Sendak també té una joia en forma de minibiblioteca: quatre volums en què ensenya els nens a comptar amb un joc en què diferents animals van entrant en una habitació (Un és en Jan); diferents plats per menjar al llarg de l’any (Caldo de pollastre calent), l’alfabet amb rima, traduït com tots els altres per Miquel Desclot i que interpreta una família de cocodrils passejant (Aquí arriben com abans) i un conte moral sobre la desobediència (Adrià).

Tots aquests llibres estan editats per l’editorial Kalandraka, que té altres obres de l’autor publicades i que esperen que les descobreixis amb ells. Una aventura més.