CULTURA EN QUARANTENA

Les editorials es bolquen en el primer Sant Jordi digital

La festa del llibre i la rosa se celebrarà per primera vegada 'online' substituint el contacte personal amb connexions via internet amb els autors

zentauroepp53177522 icult200420153937

zentauroepp53177522 icult200420153937

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Moltes editorials celebraran Sant Jordi malgrat el coronavirus i el confinament. Tot i que ningú podrà ser al carrer, com és tradicional, per comprar llibres i mantenir trobades amb els escriptors, la tecnologia permetrà connectar lectors i autors aquest pròxim dijous 23 d’abril.

Edicions62 i Planetadelibros, per exemple, conviden a partir d’aquesta tarda i fins al dia 23 a escollir entre les dedicatòries dels seus autors. Tant a Grup62 com a Planetadelibros.com els lectors poden escollir entre una àmplia varietat de dedicatòries de diferents escriptors juntament amb el primer capítol del seu llibre. L’editorial Nórdica, que ofereix una activitat diferent cada dia de la setmana a les 19 hores, tant a Instagram com en el seu canal de YouTube (https://www.youtube.com/user/nordicalibros), es concentrarà el dia 23 en una firma de llibres gravada per autors i il·lustradors com Elena Odriozola, Iban Barrenetxea, Javier Olivares, Eugenia Ábalos...

Casa Tomada, una festa

El 23 d’abril, Penguin Random House celebrarà una gran festa en directe amb més de 80 autors que es podrà seguir en paral·lel en els comptes d’Instagram @megustaleer i @magradallegir. Batejada com a Casa Tomada, la retransmissió cultural de 12 hores de durada s’iniciarà a les 9.30 del matí i acabarà amb una trobada a través de Facebook Live amb la veterana escriptora xilena Isabel Allende. L’autora viva més llegida en espanyol connectarà amb els seus lectors a partir de les 21.30 hores. Firmes del grup com Bernardo Atxaga, Herman Koch, Manuel Rivas i Laura Freixas participaran en aquesta festa de Sant Jordi presentada per periodistes especialitzats en cultura i en la qual també col·laboraran cantants i compositores com Rozalén i Suu. La primera va publicar el llibre ‘Cerrando puntos suspensivos’ fa dos anys, i Suu debuta en el món editorial amb ‘Fauna o amor’, un llibre de poesia i relats breus.

Del carrer a casa

Planetalibros proposa activitats des de les 11 del matí fins a les nou de la nit. Cada hora hi haurà una connexió amb un escriptor diferent que respondrà les preguntes dels seus seguidors. No serà com accedir als llocs de llibres en ple carrer, però permetrà mantenir contacte amb ells a través de la pantalla. Almudena Grandes, Santiago Posteguillo, Karlos Arguiñano, Elvira Lindo, Javier Cercas Megan Maxwell són alguns dels autors convidats. Grup62 també oferirà activitats diverses ‘online’ durant tota la jornada, des de la presentació de novetats fins a lectures de poemes, contes i fragments de novel·les en els perfils socials de Columna, Edicions62, Pòrtic, Proa, Empúries i Estrella Polar. Autors dels seus segells com Najat El Hachmi, Martí Gironell, Empar Moliner, Jordi Puntí, David Castillo, Ferran Torrent, Gemma Ruiz i Borja de Riquer, entre d’altres, participaran a la primera festa del llibre que connectarà autors i lectors des de casa seva. Són més de 60 les activitats de Grup62 per a la diada ‘online’.

Autors d’ahir i avui

A Tusquets, Almudena Grandes juntament amb altres autors com Luis Landero, Fernando Aramburu i Antonio Orejudo retran homenatge a Benito Pérez Galdós en el centenari de la seva mort amb una lectura encadenada de fragments d’una de les seves obres . I Edicions Paidós comptarà amb la reconeguda científica Deborah García Bello, qui parlarà en un directe a les 18.00 hores del seu nou llibre, ‘No tocar’, un ‘ebook’ que resol mites i aclareix dubtes sobre el coronavirus.

La secció d’Infantil & Juvenil oferirà;cuentacuentos d’Osito Tito per als més petits juntament amb originals dedicatòries amb il·lustracions d’artistes de referència. I els fans de Harry Potter podran posar-se a prova amb una sèrie d’activitats relacionades amb el món màgic a la web d’Edicions62, que també proposa un concurs de contes literaris amb els més petits com a protagonistes de la llegenda de Sant Jordi.

Llibreries presents

Notícies relacionades

Per recordar les llibreries –moltes conviden des que va començar la quarantena a comprar els seus llibres i a recollir-los quan reobrin–, Nórdica proposa convertir-les en protagonistes d’un concurs literari. El relat guanyador serà il·lustrat per Max. Més informació en https://www.nordicalibros.com/relatoslibreros.

des de CosmoCaixa i CaixaForum també arriben propostes en les seves xarxes socials a càrrec de científics, artistes i autors com Alejandro Palomas, Najat El Hachmi, Lorenzo Silva, Luna Miguel, Raül Garrigasait, Antoni Clapés, Bel Olid, Julià Guillamón, Víctor Amela i Mabel Palacín. Hi haurà des de recomanacions de llibres fins a trobades amb alguns d’ells aquesta setmana per parlar de ciència i literatura.