A TOT EUROPA

El sector cultural demana l'exempció en el pagament de la Seguretat Social i en l'IVA

La Federació Estatal d'Associacions d'Empreses de Teatre i de Dansa i Pearle-Live Performance Europe reclamen les mateixes mesures per combatre l'efecte devastador del coronavirus

zentauroepp50949509 icult200319163102

zentauroepp50949509 icult200319163102 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts

La Cultura «no és un luxe sinó una necessitat». El sector genera 44.500 milions d’euros del PIB a la Unió Europea i ocupa 1,2 milions de persones i per això reclama als governs europeus mesures impositives i laborals com l’exempció en el pagament de la Seguretat Social o en l’IVA de les entrades. La Federació Estatal d’Associacions d’Empreses de Teatre i de Dansa (Faeteda) subscriu una declaració que ha fet Pearle-Live Performance Europe, la federació europea d’associacions d’empreses de la música, les arts escèniques i les arts en viu per reclamar a la Unió Europea i als governs mesures específiques per al sector davant de l’efecte «devastador» per a ells de la crisi del coronavirus. En la seva declaració sol·liciten per a un sector en el qual és «impossible» el teletreball l’exempció o ajornament del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social dels ocupadors; la possibilitat d’atur temporal i accés al subsidi d’atur sense període d’espera i un fons específic per a autònoms i mesures de treball flexibles per a treballadors a curt termini.

Aquestes són mesures especialment necessàries perquè «moltes persones treballen de contracte en contracte (per compte propi o aliè). Tant les organitzacions com els treballadors necessiten poder dur a terme aquest període i tenir els mitjans per pagar de nou el personal o tornar a contractar-lo».

Quant als impostos, demanen la reducció de l’impost a les empreses per a les entitats privades; exempció de l’IVA o reducció dels tipus d’IVA a les entrades i en els serveis culturals; no meritar interessos en cas de retard en els pagaments, especialment en despeses com electricitat, gas o aigua i no aplicar el dret a la retenció en els casos de doble imposició.

Mesures financeres

En l’apartat financer demanen concessió de línies de crèdit i subvencions de crèdits específics; reducció de les factures d’energia i un fons per cobrir els despeses/pèrdues no recuperables específicament per a les micro i molt petites organitzacions.

També reclamen la reducció de les tarifes dels drets d’autor al posar a disposició concerts i actuacions gravades «en aquests temps en què les persones estan obligades a romandre a les seves llars i volen continuar disfrutant de la cultura per mitjans digitals».

Quant al consum, Pearle i Faeteda entenen que es necessita una normativa clara sobre la força major en relació amb la cancel·lació d’esdeveniments en el context d’aquesta situació específica i com es reemborsen les entrades. Consideren que és vital el recolzament a la promoció i campanyes dirigides al públic en general, «per crear confiança i que comencin a comprar entrades per anar concerts, actuacions i espectacles de nou». «Els temors creats ara pels contactes socials poden tenir un efecte més durador del que s’espera; per tant, es necessitaran grans campanyes avalades o fins i tot iniciades pel govern per fer als ciutadans de nou confiança per assistir a esdeveniments en viu», argumenten.

Ampliació de terminis

Notícies relacionades

L’ampliació dels terminis per a la presentació d’informes sobre subvencions i ajuts; la creació de línies especials de recolzament en el període 2020-2021 per fer possible novament les gires i coproduccions i el recolzament d’experts «per poder cartografiar l’impacte econòmic en tot el sector» són altres de les seves peticions.

La Cultura, afegeixen, «no és un luxe sinó una clau per a les nostres societats i és una força unificadora i mobilitzadora a tot Europa. Més que mai la cultura és necessària en una situació de crisi».