ÒPERA DE VALÈNCIA

Compromís demana retirar el nom de Plácido Domingo del Centre de Perfeccionament de Les Arts

El partit del conseller de Cultura reclama un procés participatiu per al nou nom i aposta perquè sigui un de dona

L'Òpera de València estudiarà «les conseqüències» de l'assumpció de responsabilitat del tenor davant les acusacions d'assetjament

zentauroepp52480011 icult200225164918

zentauroepp52480011 icult200225164918 / Miguel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La intensa relació que des que es va crear Les Arts, l’Òpera de València, ha mantingut aquest centre amb Plácido Domingo podria canviar dràsticament després que el tenor hagi assumit «tota la responsabilitat» dels seus actes davant d’una investigació sobre possibles casos d’assetjament sexual a altres artistes, i Compromís, el partit del conseller de Cultura, Vicent Marzà, ha demanat retirar el seu nom del centre de perfeccionament.

A més, Les Arts ja ha anunciat que «els òrgans de govern estudiaran les informacions que s’acaben de conèixer avui i, en coherència amb els valors d’aquesta institució, se’n valoraran les possibles conseqüències».

En un breu comunicat, reafirma que «com a institució condemna qualsevol conducta contra la integritat de les persones» i recorda que manté un «estricte protocol per a casos d’assetjament laboral, ja sigui de caràcter moral, sexual o discriminatòria de qualsevol classe».

El 2 de desembre, Plácido Domingo va fer a València la seva primera interpretació a Espanya després de les més de vint denúncies que es van interposar contra ell durant l’estiu i Les Arts no va convocar la premsa per presentar ‘Nabucco’, com és norma, ja que el tenor es va negar a comparèixer davant dels mitjans. 

L’actuació de Domingo va ser victorejada pel públic en aquella estrena, tot i que durant els dies següents col·lectius feministes es van concentrar a les portes del recinte per protestar per la seva presència.

Preguntat per la posició en la qual queda la institució,Jesús Iglesias Noriega, director artístic de Les Arts, ha assegurat que, tot i que «el senyor Domingo ha tingut una relació estreta amb la institució, no crec que això en faci malbé la imatge».

Nom de dona

Notícies relacionades

En la proposició no de llei registrada a les Corts per Compromís no només es demana que es revisi el nom del centre de perfeccionament sinó també «les relacions amb les institucions» que conformen Les Arts.

També demana que s’obri un procés participatiu per trobar un nou nom a aquest centre de formació i aposta perquè s’aprofiti per visibilitzar «les aportacions de les dones al món de la música, l’art i la cultura».