QUÈ FER AVUI A BARCELONA

Llum BCN: un espectacular festival de llums, colors i sons al Poblenou

Es podran visitar 25 instal·lacions originals de prestigiosos artistes i 15 d'estudiants del barri

Aquesta festa utilitza la tecnologia digital i les imatges per canviar completament la fisonomia urbana

zentauroepp52252332 museum moon llum bcn200211174045

zentauroepp52252332 museum moon llum bcn200211174045 / CARL MILNER PHOTOGRAPHY CARLMILNERWWW MILNERSBLOG COM

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Aquest cap de setmana la nit barcelonina, i més concretament la del Poblenou, s’omplirà de llum i color com per art de màgia. Passejar pels seus carrers i edificis ens proporcionarà una sorpresa rere l’altra, i és que aquest barri, on es concentren les noves expressions artístiques i estètiques, celebra aquests dies Llum BCN, un espectacular festival que, utilitzant la tecnologia digital i la imatge en moviment, canviarà completament la fisonomia dels seus racons. Per orientar-se és important destacar que aquest any s’estrena una nova aplicació per a mòbils que ofereix tota la informació del festival, així com la geolocalització de tots els espais participants.

 

 

Durant aquests tres dies, o més ben dit, nits, a partir de les 19 hores, el barri es convertirà en un laboratori al servei dels artistes, en un museu gratuït format per 25 instal·lacions on els visitants podran interactuar amb diverses obres que utilitzen la llum, el moviment, la realitat virtual o la intel·ligència virtual per proporcionar-nos experiències noves i sorprenents que desafiaran els nostres sentits. També les escoles que formen els nous talents obren les portes i ens permeten disfrutar de 15 projectes innovadors ¡Llums, càmera... acció!

Una imatge de l’‘Spectrometer’ que es veurà a la plaça de les Glòries. / ICUB

A prop de les Glòries i el Museu del Disseny

Un dels principals centres d’activitats és la plaça de les Glòries Catalanes i voltants. Allà es podrà veure l’Spectrometer, un espectacle visual i sonor que proporciona noves sensacions des de cada punt d’observació; a la torre Glòries torna a instal·lar-se Hack the light up, amb què s’omplirà de llums i colors amb formes inesperades; al parc (al costat del carrer Granada) hi haurà Relax & Release, un relaxant i alliberador viatge interactiu, i a la plaça central del centre comercial passarem per sota d’Ona, un mar de teles, llums i aire que farà que sentim que el mar està ara situat al cel.

‘The day we left fields’ es veurà al Museu del Disseny. / ICUB

El Museu del Disseny acull Metamorfosi (a la seva façana), selecció d’obres del pioner Julio Le Parc centrades en l’art cinètic i lluminós; The day we left fields (sala B del Museu), una instal·lació immersiva que representa un frondós camp d’herba amb la particularitat que penja del sostre i oneja harmoniosament; Flat Lux (sala A) és un espai espiritual sobre l’arquitectura de la llum en què podrem interactuar i, si anem a l’estany, veurem Museum of the Moon, format per una lluna de set metres de diàmetre creada a partir de les imatges de la NASA.

El monòlit amb intel·ligència artificial de ‘Datamonolith’. / ICUB

Als voltants del 22@

Ens desplacem ara al Campus Audiovisual del districte 22@ per descobrir Datamonolith, un monòlit que utilitza algoritmes d’intel·ligència artificial per explorar en l’art arquitectònic d’un jaciment arqueològic turc; a la Pompeu Fabra trobarem Lo tèxtil, homenatge audiovisual a les dones que van treballar a la fàbrica de Ca l’Aranyó. Al pati de Can Framis hi haurà Light/Space/Modulator, un enorme modulador de llum, espai i so inspirat en l’obra del pintor i fotògraf Laszlo Moholy-Nagy; pels carrers Sancho de Ávila i Roc Boronat hi haurà Nyx, la deessa de la nit que escriu poemes amb una pols màgica lluminosa formant paraules a terra, i al CFA Montserrat Roig es denuncia la vulneració de drets (la violència de gènere, els presos polítics o el tracte als emigrants) al mapa lluminós Llum a les desigualtats.

Una espiral és la protagonista d’‘Intonaluci’. / ICUb

A la Casa de les Lletres podrem veure artistes visuals treballant en directe amb la llum i el color (Ink Space Project) i també ens convidaran a participar i a descobrir la instal·lació interactiva Liquid Mechanics; a Almogàvers 210 ens deixarem hipnotitzar per Intonaluci, una espiral de llum que es mou per mitjà de la participació del públic i un acceleròmetre que detecta la velocitat entre animacions i sons, cosa que la fa ideal per als nens; Mecàniques discursives (Pere IV, 113) és un estrany mecanisme en un paret que associa la forma més antiga de reproducció d’imatges, la xilografia, amb les tecnologies digitals; Here be dragons (Almogàvers, 178) és un videojoc immersiu i multijugador en què haurem de derrotar un drac en equip i la casa Antònia Serra i Mas brillarà amb una espectacular cascada de llum.

L’estrany artefacte de ‘Mecàniques discursives’. / ICUB

La cinètica i la intel·ligència artificial

Acid House BCN ofereix Cònica/Frontal, una instal·lació cinètica de llum amb els elements dels dibuixos en perspectiva que pretén jugar amb les proporcions i l’espai; pel carrer Pere IV (entre Pamplona i Roc Boronat) deambularà Aurelius, un ésser de llum que il·luminarà parets i façanes al seu pas; l’Espai 88 presentarà Sol, on el públic estarà en una foscor absoluta per ser exposat a una sèrie de llampecs, animacions abstractes per viatjar fins als límits de la percepció; l’Escola Auditori demostrarà com la intel·ligència artificial pot compondre música com Mozart amb un piano amb tecles motoritzades (Amadeus AI) i l’Espai Simon 100 ensenya Musica Universalis, unes escultures cinètiques amb un mecanisme per explorar el temps, l’espai, la llum i el so.

‘Paisatge Audiovisual’ modifica un grafiti del mapa del barri. / ICUB

Off Llum BCN i la gastronomia

Notícies relacionades

Poblenou Urban District organitza Off Llum BCN, un circuit més experimental amb 15 instal·lacions de petit i mitjà format en el qual destaquen tres exposicions que transformen totalment els espais amb el disseny lluminós. Es tracta d’Instants cromàtics (La Plataforma), que juga amb la percepció del color, Composicions (L&B Gallery), en què mitjançant la llum s’aconsegueix alterar les dimensions dels objectes i Persopectiva (Chez Xefo), plans de tela treballats per provocar sensacions cromàtiques amb el so sincronitzat. Altres projectes interessants són el Paisatge Audiovisual del Go-PopUp, que fusiona un grafiti del mapa del barri alterant-lo amb projeccions de mapping i instal·lacions led o l’espai multidisciplinari Càmping (Carmen Amaya, 18), que ens traslladarà a un campament forestal en plena ciutat.

‘Càmping’, un campament imaginari a la ciutat. / ICUB

I de tant caminar, segur que ens entra gana, però no hi ha problema, ja que les food truck  A Sancho d’Àvila cantonada Roc Boronat tindrem la cuina peruana de Warike Project, la proposta vegana de Deligotessen, els menús fusió de Canalla Urban Food i podrem degustar el pollastre groc català marinat 48 hores a la Chicken Var. L’altre emplaçament és Ávila entre Almogàvers i Pallars on se situaran els entrepans d’asado argentí de Barbacoa Dos Boludos, la cuina índia de Masala 73, les creps de Maria Una Crep, les pizzes artesanes de Pizza Ape i els hot dogs gurmets de Dreams. Una nit plena de llums, sons, màgia... i gastronomia.

Les ‘food trucks’ ofereixen ‘delicatessen’ en dos punts de la festa. / VAN VAN

Llum BCN 2020

Lloc:  carrers i edificis del Poblenou.

Horaris:  divendres i dissabte (de 19 a 24 h) i diumenge (de 19 a 23 h).

Preu:  entrada lliure

Més informació:  www.barcelona.cat/llumbcn