GUARDÓ

'L'esperit del temps' de Martí Domínguez, millor novel·la de l'any

El guardó d'Òmnium Cultural distingeix l'obra, una crítica de la barbàrie nazi

zentauroepp52240523 icult marti dominguez200210210242

zentauroepp52240523 icult marti dominguez200210210242 / Mar Vila

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’escriptor Martí Dominguez ha guanyat aquest dilluns la tercera edició del premi Òmnium que distingeix la millor novel·la en català de l’any amb ‘L’esperit del temps’. La novel·la s’endinsa en la participació dels científics a l’Alemanya nazi a través d’un metge austríac que confessa la barbàrie de l’holocaust a partir d’unes falses memòries. «El meu personatge és un ideòleg del nazisme en l’àmbit universitari i això és el que més m’ha impressionat», va explicar l’autor al recollir el premi, el més ben dotat de l’àmbit català per a una obra ja publicada: 20.000 euros, als quals cal afegir-ne 5.000 més per a la promoció de l’obra. La novel·la competia amb ‘Canto jo i la muntanya balla’ d’Irene Solà i ‘Sis nits d’agost’ de Jordi Lara. 

Notícies relacionades

El protagonista de l’obra, que adopta la forma d’una confessió, és un metge partidari de l’eugenèsia, controvertida pseudociència destinada a «millorar l’espècie humana» des de pressupostos racistes i supremacistes, que durant els anys del règim nazi es va posar al servei del poder. Domínguez imagina que aquest metge no va ser apartat de la investigació i la docència després de la guerra, per la qual cosa va rebre el Premi Nobel als anys 70 i es va defensar de la seva participació en les terribles pràctiques argumentant que tot es va deure a l’esperit dels temps, tal com diu el títol. 

Trajectòria

Professor de periodisme de la Universitat de València, Domíguez ha sigut guardonat amb el Premi Nacional de Periodisme  i entre les seves novel·les hi ha ‘El retorn de Voltaire’, ‘El fracassat’, i ‘L’assassí que estimava els llibres’ i l’assaig ‘Històries naturals’, il·lustrat per Periquito Pastor.