EL COMPTE ENRERE DELS PREMIS DE L'ACADÈMIA DE HOLLYWOOD

Si ets fan de 'Parásitos', hauries de veure també aquestes 15 pel·lícules coreanes

El país asiàtic ofereix una nombrosa mostra de films arriscats, estilitzats, violents, descarnats, ferotges en la crítica social. Aquesta és la nostra selecció d'imprescindibles

7-host-familia

7-host-familia

7
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez y Julián García

Tot el món, i és literal, parla de ‘Parásitos’. La magistral sàtira social del director coreà Bong Joon-ha és un fenomen global que aquest diumenge podria fer ha fet història guanyant l’Oscar a la millor pel·lícula, ja que seria la primera no rodada en anglès que ho aconsegueix. ‘Parásitos’, no obstant, no és un oasi ni una aparició divina, sinó un film que sorgeix d’una cinematografia de poderosa força industrial i estilística. Els directors coreans han sigut capaços de tombar els codis dels gèneres (el ‘thriller’, l’acció, el melodrama, el terror) per oferir un cine atapeït de troballes visuals i narratives. Cine arriscat, estilitzat, violent, descarnat, estrany de vegades, ferotge gairebé sempre en la seva crítica social, com el que representen aquestes 15 mostres de pel·lícules que, si els ha agradat ‘Parásitos’, no s’haurien de perdre:

‘La criada’, de Kim Ki-young (1960)

Influència directa de Bong Joon-ho a l’hora d’elaborar ‘Parásitos’ i una de les obres mestres de la cinematografia coreana prèvia al segle XXI. Un professor contracta una jove perquè ajudi la seva dona embarassada i acabarà tornant-se boig per ella. Kim Ki-young firma aquest claustrofòbic i asfixiant ‘thriller’ considerat per Martin Scorsese com una de les millors pel·lícules de la història del cine. Disponible en Blu-ray i DVD, en edicions internacionals


‘Oldboy’, de Park Chan-wook (2003)

Possiblement la pel·lícula que més ha influït en la renovació ultrasofisticada del ‘thriller’ d’acció dels últims temps. Violenta, malsana, però alhora poètica, atapeïda de troballes formals i recursos estilístics realment aclaparadors. El seu ja mític pla seqüència en què el protagonista s’enfronta a una horda de sicaris, forma ja part de la història del cine. Segona entrega de la ‘trilogia de la venjança’ de Park Chan-wook, que completen ‘Sympathy for Mr. Vengeance' (2002) y 'Sympathy for Lady Vengeance' (2005). Disponible a Filmin i Rakuten TV  Disponible també en Blu-ray i DVD (Media3Studio)


‘Memories of murder (Crónica de un asesino en serie)’, de Bong Joon-ho (2003)

Un petit poble durant els anys més crus de la dictadura, dos policies antitètics i un assassí en sèrie que sembra el terror. Amb aquests elements, Bong Joon-ho compon una pel·lícula de mil·limètrica precisió que escapa dels lligams del ‘thriller’ convencional gràcies a la seva poderosa personalitat a l’hora de barrejar gèneres. Pel·lícules com l’espanyola ‘La isla mínima’, d’Alberto Rodríguez, en beuen directament. Disponible en DVD (a Blu-ray, en edicions internacionals)


‘Dos hermanas’, de Kim Ji-Woon (2003)

Va ser una de les grans pel·lícules de terror coreà en un moment en què la cinematografia japonesa semblava tenir el monopoli del gènere amb les referencials ‘The ring’, ‘Kaïro’ o ‘Dark water’ al capdavant. Kim Jee-woon va aconseguir diferenciar-se a cop d’exquisitat estilística i sumptuositat escènica a través d’una història de fantasmes que en realitat era una reflexió sobre el passat i la culpa filtrats pels elements de la faula macabra. Disponible en DVD (a Blu-ray, en edicions internacionals)


‘Primavera, estiu, tardor, hivern i... primavera’ de Kim Ki-duk (2003)

Durant molt temps, Kim Ki-duk va ser l’únic director coreà en assolir visibilitat i prestigi al nostre país. La seva pel·lícula més taquillera va ser aquesta filigrana poètica en què s’explicava el cicle de la vida a través de les quatre estacions a través d’imatges preciosistes i tot l’exotisme oriental amb què un pot somiar. Espiritualitat banyada d’un bonic i delicat cromatisme. Disponible en Blu-ray i DVD


‘The host’, de Bong Joon-ho (2006)

Força abans que ‘Parásitos’, Bong Joon-ho ja havia combinat de forma mestra a ‘The host’ el melodrama familiar, l’humor negre i la sàtira sociopolítica. A partir de l’aparició d’un horripilant peix mutant que sembra el pànic a Seül, el director coreà trenca les regles del cine de gènere per llançar una invectiva entre còmica i terrorífica contra la inepta burocràcia governamental del seu país i l’imperialisme americà. Disponible a Rakuten TV i Google Play


‘El bueno, el feo y el raro’, de Kim Jee-woon (2008)

El director de ‘Dos hermanas’ viatja a la convulsa Manxúria dels anys 30 per oferir el seu particular i desenfrenat homenatge a l’‘spaguetti-western’ de Sergio Leone. Un mapa del tresor, un caça-recompenses, un assassí a sou i un bandit guillat, remoguts i agitats en un colossal i hiperactiu recital de tirotejos, batalles i persecucions en què pren part l’exèrcit japonès mateix. Pura pirotècnia visual. Disponible a Filmin i Rakuten TV Disponible també en Blu-ray i DVD (Media3Studio)


‘Encontré al diablo’, de Kim Jee-woon (2010)

Sublimació, una més, del cine de venjança a la coreana, en la que Kim Jee-woon posa cara a cara un atroç assassí en sèrie i un agent de policia embogit després de la mort violenta de la seva promesa embarassada. Un viatge als inferns de la deshumanització, en què el caçador es converteix en presa, tan cafre i salvatge com poc apropiada per als estómacs sensibles (i no tan sensibles). Disponible a Filmin i Rakuten  Disponible també en Blu-ray i DVD (Media3Studio)


‘El mar groc’, de Na Hong-jin (2010)

Per poder pagar els seus deutes, un taxista accepta assassinar un home de negocis i acabarà sent perseguit tant per la policia com per les màfies xinesa i coreana. Na Hog-jin orquestra a ‘El mar groc’ un imponent ‘thriller’ que evoca el cine de Michael Mann en el seu ús digital, la textura metàl·lica i l’abstracció nocturna, dotant-lo d’un desorbitat sentit de l’acció i la violència a la coreana. Disponible a Filmin i Rakuten TV  Disponible també en Blu-ray i DVD (Media3Studio)


‘Ahora sí, antes no’, de Hong Sang-soo (2015)

És difícil triar una sola pel·lícula de Hong Sang-soo ja que totes es troben al mateix nivell d’excel·lència. Aquesta en concret va suposar l’entrada del director en la distribució espanyola després de guanyar els festivals de Locarno i Gijón. En aquesta el director continua reflexionant al voltant de la construcció del relat escindint una mateixa història en dues parts contraposades, però complementàries de forma neta, pura, delicada i malenconiosa. Disponible en Blu-ray i DVD (Cameo / La Aventura)


‘Tren a Busan’, de Yeon Sang-ho (2016)

L’apocalipsi zombi, en forma de brot víric, viatjant a tota màquina en un KTX, el tren d’alta velocitat sud-coreà. Potser el ‘blockbuster’ perfecte, o gairebé, en el seu ritme frenètic i inventiva visual; i, per descomptat, en la seva crítica social inherent a bona part del cine de gènere coreà. Per a completistes, resulta imprescindible la seva preqüela animada, ‘Seoul Station’, també dirigida per Sang-ho Yeon. Disponibles a Prime Video. Disponible també en Blu-ray i DVD (a Contracorrent)


‘La donzella (The handmaiden)’, de Park Chan-wook (2016)

Inspirada en la novel·la ‘Falsa identidad’, de la gal·lesa Sarah Waters, canviant l’ambientació de l’època victoriana a l’ocupació japonesa de Corea, la pel·lícula de Park Chan-wook és un fascinant conte eròtic, un joc de sexe i enganys que es desdobla en dos, amb la mateixa història contemplada des de dos punts de vista oposats, el d’una dona rica japonesa que viu reclosa a la seva mansió i una jove carterista que es fa passar per la seva donzella. Una obra sensual, elegant, torbadora, el bo i millor d’un autor majúscul. Disponible en Blu-ray i DVD


‘El extraño (Gogksung)’, de Na Hong-jin (2016)

Una pel·lícula portentosa sobretot a l’hora de modular la tensió atmosfèrica i com ens va introduint el misteri i el sobrenatural en un entorn rural que acaba convertint-se en un vesper de bogeria i insània. Beu del folklore popular, de les històries d’esperits demoníacs, de les supersticions ancestrals per introduir l’element de la dominació japonesa com un símbol fantasmal d’un mal primitiu. Disponible en Blu-ray i DVD (Cameo / La Aventura)


‘La villana’, de Jung Byung-gil (2017)

Notícies relacionades

El fan de la saga ‘John Wick’ hauria de tenir també als altars aquest ‘thriller’ de venjança en què Jung Byung-gi tensa els límits de l’acció cinematogràfica fins més enllà de l’impossible. El film relata la història d’una jove programada per matar que intenta, en va, portar una vida normal. Una revisió del clàssic ‘Nikita’, de Luc Besson, carregada de violència i intensitat tràgica, i esquitxada d’algunes ‘set-pièces’ de devastador frenesí cinètic. Disponible a Netflix


‘Burning’, de Lee Chang-dong (2018)

La mínima línia argumental que sustenta ‘Quemar graneros’, de Haruki Murakami és utilitzada per Lee Chang-dong per compondre un monumental fresc social explicada a tall de magnètic ‘thriller’ atapeït de lectures ambigües en què ressona una malenconiosa reflexió entorn de la naturalesa humana. Conté una de les imatges més boniques del cine recent, en què la protagonista es despulla mentre sona Miles Davis durant una posta de sol. Disponible a Movistar+. Disponible també en Blu-ray i DVD (Vertigo Films)