LA GRAN FESTA DE LES LLETRES CATALANES

David Nel·lo guanya el Premi Sant Jordi amb una novel·la de traïcions

Els guardons de la Nit de Santa Llúcia reconeixen Carlota Gurt amb el Rodoreda de contes i a Lluís Calvo amb el Carles Riba de poesia

Lluís Prats aconsegueix el premi Folch i Torres d'infantil i Toni Mata el Joaquim Ruyra de literatura juvenil

zentauroepp51361429 icult 13 12 2019  premios literarios omnium que se entregan 191213171324

zentauroepp51361429 icult 13 12 2019 premios literarios omnium que se entregan 191213171324

4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El títol, ‘Les amistats traïdes’,ja avisa: és una història de «traïcions».Transcorre entre la Barcelona de la nit del cop d’estat del 23-F i la Barcelona olímpica de 1992 i la Suïssa actual, on viatja «Salvador Togores, un traductor que ronda els 50 anys. Allà descobreix un escriptor que va ser molt famós, Bachtel, que fa molts anys que ha desaparegut de la circulació i havia sigut íntim amic de la seva família i del seu pare, que ha mort fa poc», explica el seu autor, el prolífic escriptor i també traductor David Nel·lo (Barcelona, 1959), que amb aquesta novel·la s’ha endut el Premi Sant Jordi, el més ben dotat de les lletres catalanes (60.000 euros), que convoca Òmnium Cultural i Enciclopèdia publicarà el 12 de febrer.

«Però no parla de transició ni hi ha cap contingut polític sinó que aquests moments són el rerefons en què viuen els protagonistes, que en el cas de l’escriptor és un personatge egocèntric, una mica misteriós, que se sobredimensiona a si mateix i que a Suïssa explica la seva vida a Togores amb un monòleg gairebé com si fos ‘Les mil i una nits’», puntualitzava Nel·lo, autor d’una quarantena d’obres, moltes de literatura infantil i juvenil, poc abans de rebre el guardó a la 69a Nit de Santa Llúcia, la gran festa de les lletres catalanes que aquesta nit s’ha celebrat al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet.   

Contes com a murs de contenció 

Al costat del premi Sant Jordi també s’han anunciat els guanyadors del Mercè Rodoreda de contes (dotat amb 6.000 euros), que ha anat a parar a ‘Cavalcarem tota la nit’, que significa el debut en la narrativa de la també traductora Carlota Gurt (Barcelona, 1976), i el Premi Carles Riba de poesia, per a Lluís Calvo (Saragossa, 1963), un poeta de llarga trajectòria, per ‘L’espai profund’ (3.000 euros). Tots dos els editarà Proa. 

El títol de ‘Cavalcarem tota la nit’ evoca un poema de Rilke, però inicialment, ha confessat Gurt, va pensar a anomenar-lo ‘Murs de contenció’, perquè «resumeix la idea que tots tenim aquests murs quan ens relacionem amb el món, i de vegades es trenquen». Els personatges dels seus relats, gent corrent en un entorn català, sovint rural, «fan funambulisme entre el deure i el plaer, però no hi ha una moral final», afegeix l’autora, entusiasta de les llengües i lligada a les arts escèniques. El jurat ha destacat la seva voluntat d’estil, que ella defineix com «una prosa fresca i viva, que tira molt de la primera persona i de vegades abusa de les metàfores, per exemple, la idea de l’aigua travessa tots els contes».   

En el poemari guanyador, Calvo ha dut a terme un «treball de depuració del llenguatge, buscant imatges potents amb poemes concisos, amb finals que deixen sense respiració, que tracten del’amor, la llibertat, el pas del temps i una connexió espiritual amb la divinitat, amb referències a la Grècia clàssica», ha comentat el poeta, que els va escriure entre el Pirineu i el Nepal, als peus de l’Himàlaia, buscant «fugir del soroll i la cacofonia i buscant el silenci i la interioritat», que es filtren en els seus versos.  

Monstre infantil i distopia juvenil

A la Nit de Santa Llúcia també s’han entregat el Premi Folch i Torres de llibre infantil, que ha guanyat Lluís Prats (Terrassa, 1966) per ‘Estimat monstre’ (6.000 euros), una història, explica, que beu de ‘Matar a un ruiseñor’ i ‘La princesa promesa’,que tant li van impactar de petit, i de la vida real de l’home elefant, que va novel·lar a ‘Merrick’. «És una novel·la d’aprenentatge que retrata la solitud davant l’assetjament escolar, ensenya que les pors es poden superar unint forces i ensenya que la bellesa és a l’interior», avança sobre un relat d’amistat entre un nen tartamut i un noi que porta anys reclòs perquè pateix gigantisme i fa més de dos metres i pesa 300 quilos. 

El Joaquim Ruyra de narrativa juvenil ha sigut per al guionista i monologuista Toni Mata (Sabadell, 1982) per la distopia ‘Nascuts per ser breus’ (6.000 euros), la seva primera incursió fora de la comèdia. És «una novel·la cruel –assumeix–, que incita els joves a regirar-se contra les injustícies d’un món que controla la sobrepoblació liquidant els que sobrepassen la xifra límit dels 10.000 milions en una societat dividida entre uns quants rics i tota la resta pobres que viuen en suburbis i gairebé esclavitzats. Tant el Folch i Torres com el Ruyra els publicarà La Galera.

 

Notícies relacionades

Els premis d’Òmnium, ha recordat el seu vicepresident, Melcior Mauri, tornen a estar «marcats per l’excepcionalitat», ja que és el tercer any consecutiu que s’entreguen sense la presència del seu president, Jordi Cuixart, condemnat per l’1-O.

En el marc de la Nit també s’han entregat el premi Joan B. Cendrós, al filòsof i referent de la teoria Queer Paul B Preciado, i el Muriel Casals de Comunicació als serveis informatius de Betevé, per la cobertura de les tensions al carrer després de la sentència del procés.